Novosti

Sve novosti


Danas je Međunarodni dan šuma21.03.2017

  

Međunarodni dan šuma (21. mart) obilježava se danas u svijetu kako bi se promovirala važnost svih vrsta šuma i drveća izvan šuma. Obilježavanje ovog datuma utemeljila je Generalna skupština UN-a 2012. godine.

Ovogodišnji Dan šuma posvećen je temi „Šume i energija“, a pet ključnih poruka su:

  1. Drvo je veoma značajan izvor obnovljive energije trenutno u svijetu.

  2. Energija dobivena od drveta pokreće ekonomski razvoj.

  3. Šume i drveće su od velikog značaja za urbano življenje.

  4. Šume umanjuju efekte klimatskih promjena i potiču održivi razvoj.

  5. Zahvaljujući šumama moguće je razvijati „zelenu ekonomiju“.

Kada je riječ o Federaciji BiH, u toku je izrada Prijedloga zakona o šumama nakon što su oba doma Parlamenta FBiH prihvatila Nacrt zakona o šumama.

Po prihvatanju Nacrta, tokom februara i početkom marta ove godine Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva provelo je javne rasprave u svim kantonima, kao i centralnu javnu raspravu, kako bi se se za izradu što boljeg zakonskog rješenja saslušale i eventualno prihvatile sugestije zainteresiranih strana u ovoj oblasti.

Šume i šumska zemljišta zauzimaju oko 50% ukupne površine Federacije BiH što dovoljno govori o važnosti ovog zakona.

Novim zakonskim rješenjem jasno će biti precizirane nadležnosti, odgovornosti i sankcije u oblasti šumarstva za nepoštivanje propisa, kako bi se zaštitile sve šume i šumsko zemljište.

Više informacija o Međunarodnom danu šuma možete dobiti na stranici FAO (Food and Agriculture Organization), a u nastavku možete pogledati FAO promotivni video u povodu ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana šuma.