Novosti

Sve novosti


Ministar Dedić otvorio Dane jabuke u Goraždu12.10.2017

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić danas je, zajedno sa sekretarom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Hamdom Tinjakom, otvorio 14. privredno-kulturnu manifestaciju "Dani jabuke 2017" u Goraždu.   

- Sajam jabuke ovdje u Goraždu, pored sajmova šljive i trešnje, jedan je od naših tradicionalnih sajmova. Prehrambena industrija i poljoprivredni sektor u Bosni i Hercegovini imaju ogroman dugoročni ekonomski potencijal. Taj potencijal još uvijek nije u potpunosti realiziran, i u ovoj oblasti svakim danom primjetan je određeni napredak, ali taj proces može i treba se odvijati još i brže. Promatrajući štandove naših vrijednih proizvođača ovdje na sajmu, uvjeren sam da ovo visokokvalitetno voće i voćni proizvodi iz naše zemlje mogu pronaći profitabilno mjesto na europskom te drugim tržištima diljem svijeta, s obzirom da tržišta zdrave hrane dobivaju sve veću važnost u svijetu, a vrlo je izgledno da će se taj trend i dalje nastaviti u narednim decenijama – istakao je ministar Dedić u svome obraćanju na sajmu.

Ova privredno-kulturna manifestacija završava se 14.10. a uz brojne izlagače iz BiH i regije, održat će se i stručna predavanja, kao i dodjele nagrada za kvalitet izloženih proizvoda.