Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministar Hrnjić s predstavnicima kompanije MS-Alem: Unaprijediti kooperantsku proizvodnju mesa u FBiH

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić održao je sastanak s predstavnicima kompanije “MS-Alem” iz Bosanske Krupe na kojem je razgovarano o projektu unapređenja kooperantske proizvodnje mesa na području Unsko-sanskog kantona.

Sastanak je bio posvećen razmatranju projekta koji ima za cilj poboljšanje proizvodnih procesa kroz uspostavu čvršće saradnje između mesne kompanije i lokalnih kooperanata. Ministar je istakao ključnu ulogu kooperantske proizvodnje u očuvanju tradicije i unapređenju ekonomske održivosti poljoprivrednih zajednica.

“Kroz Strategiju razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja 2021-2027, istakli smo da je potrebno posvetiti pažnju domaćoj proizvodnji hrane. Također, kazali smo da je potrebno razvijati mala poljoprivredna gazdinstva a upravo ovakvi projekti mogu doprinijeti razvoju kooperantske proizvodnje posebno ako se uzme u obzir da se radi o kompaniji koja je dugo prisutna na tržištu i koja ima značajne mogućnosti prerade mesa i mesnih proizvoda u BiH i šire”, kazao je ministar Hrnjić tokom sastanka.

Tokom sastanka predstavnici kompanije MS-Alem Bećo Đerahović i Ilijaz Harčević te prof. dr. Emir Mujić s Odsjeka za animalnu proizvodnju i stočarstvo Biotehničkog fakulteta Univerziteta u Bihaću istakli su da Unsko-sanski kanton ima dugu tradiciju u animalnoj proizvodnji, posebno u oblastima proizvodnje mesa i mlijeka.

Na sastanku je istaknuto da se radi o kompaniji s višegodišnjom tradicijom u proizvodnji i preradi mesa sa 47 zaposlenih i blizu 200 stalnih kooperanata te da kompanija MS-Alem predstavlja vodećeg otkupljivača tovnih grla i značajnog proizvođača i distributera mesa na području Unsko-sanskog kantona.

Predstavnici ove mesne kompanije predstavili su svoje planove za proširenje programa saradnje s lokalnim poljoprivrednim proizvođačima kako bi se osigurala kontinuirana i kvalitetna nabavka sirovina za proizvodnju mesa, iskoristili raspoloživi resursi te razmotrili modaliteti saradnje resornog federalnog ministarstva i drugih institucija s ovom kompanijom.  

Ministar Hrnjić izrazio je podršku projektu unapređenja kooperantske proizvodnje mesa  te istakao važnost pružanja podrške lokalnim proizvođačima kroz edukaciju, pristup finansijskim sredstvima i podršku kapitalnim investicijama.

Predstavnici kompanije MS-Alem izrazili su zahvalnost ministru Hrnjiću na prilici da predstave projekat kao doprinos razvoju mesne industrije na području Unsko-sanskog kantona i BiH.