Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministar Hrnjić sastao se s predstavnicima nevladinog sektora: Nevladine organizacije vidimo kao partnere za uvođenje reda u upravljanje šumama i hitno donošenje Zakona o šumama

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić razgovarao je s predstavnicima nevladinih organizacija na temu Zakona o šumama u FBiH, kojim se po prvi put u 15 godina donosi pravedno i sveobuhvatno zakonsko rješenje koje će doprinijeti poboljšanju stanja u oblasti šumarstva u Federaciji BiH. Sastanak je uslijedio nakon završene javne rasprave na temu nacrta zakona, u sklopu koje su zaprimljeni prijedlozi, primjedbe i sugestije od 68 zainteresiranih strana, među kojima su i nevladine organizacije.

 

Na radnom sastanku, kojem su prisustvovali predstavnici Udruženja „Aarhus centar u BiH“ i Fondacije „Atelje za društvene promjene – Act“, istaknuto je da dijalog zainteresiranih strana nema alternativu te da je donošenje Zakona na nivou Federacije BiH nužno i neophodno kako bi se šumama upravljalo na odgovoran i održiv način. Ministar je predstavnicima nevladinih organizacija poručio kako ih vidi kao partnere na putu da se uvede red u oblast šumarstva u Federaciji BiH.

„Po prvi put jedna federalna Vlada donosi sveobuhvatan, pravedan i moderan Zakon o šumama i moram biti iskren – to nije svima u interesu. No, šume trebaju svima i vrijeme je da uvedemo red u upravljanje šumama i želimo vašu podršku“, istakao je ministar Hrnjić tokom sastanka. Dodao je kako “punih 15 godina na nivou Federacije nema propisa za oblast šumarstva, zbog čega Federacija nema značajnog uticaja na rješavanje nagomilanih problema, poput bespravne sječe šuma i nepoštivanja obaveze planskog pošumljavanja“.

Ministar Hrnjić je naglasio kako se zbog nepostojanja Zakona o šumama ne može usvojiti Šumarski program Federacije BiH, zbog čega Federacija ne može pristupiti finansijskim sredstvima iz različitih EU fondova.
Sastanak je bio prilika da se ukaže i na dijelove zakonskih rješenja koja bi trebala doprinijeti poboljšanju stanja u oblasti šumarstva.

“Neće više biti moguće da isti planiraju sječu, izvršavaju sječu i kontroliraju koliko se sječe. To nije dobra praksa i to se ovim Zakonom mijenja na način da Federacija planira, kantoni izvršavaju a zajednički kontroliraju, kako bi se šumama upravljalo održivo. Strožije ćemo kažnjavati sve nelegalne radnje u oblasti šumarstva. Šume trebaju svima, vrijeme je da uvedemo red u upravljanje šumama i želimo vašu podršku“, poručio je nevladinim organizacijama ministar Hrnjić.

Zbog nepostojanja zakona punih 15 godina izgubljeni su milioni u naknadama koje se nisu ubirale, a koje su trebale biti uložene natrag u šume. Zakon o šumama omogućit će da se naknadama upravlja transparentno, jer će se nalaziti na posebom namjenskom računu te će se na jasno propisane načine uz kontrolisane procedure ta sredstva ponovo vraćati u šume – za podizanje novih šuma, protivpožarne zaštite i druge namjene u cilju održivog gospodarenja šumama i unaprijeđenja oblasti šumarstva u cjelini.

Ministar Hrnjić zahvalio se predstavnicima nevladinog sektora na podršci i kontinuiranim naporima da kroz svoje aktivnosti promovišu odgovorno upravljanje šumama i time daju doprinos na usvajanju zakonskih rješenja koja će sistemski poboljšati stanje u oblasti šumarstva na području Federacije BiH. Za kraj im je poručio da je namjera ovog ministarstva da u što kraćem roku Vladi Federacije BiH dostave Nacrt zakona o šumama u FBiH.