Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

24. Forum poljoprivredne politike (APF) na Jahorini 5. i 6. juna

Forum poljoprivredne politike, platforma za dijalog o politici poljoprivrede i ruralnog razvoja u jugoistočnoj Evropi, ove će godine okupiti više od 130 relevantnih učesnika iz jugoistočne Evrope i šire a posebno će se fokusirati na podsticanje partnerstva i saradnje u rješavanju uticaja klimatskih promjena na poljoprivredu u jugoistočnoj Evropi.

Forum poljoprivredne politike (APF) 2024 održat će se 5. i 6. juna 2024. godine na Jahorini pod nazivom „Preispitivanje politike poljoprivrede i ruralnog razvoja u jugoistočnoj Evropi i izazovi koji su pred nama: prehrambeni suverenitet, uticaj klimatskih promjena, demografska obnova ruralnih područja”.

APF organizuje Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj (SWG) u Jugoistočnoj Evropi (SEE) od 2001. godine kako bi se olakšalo kreiranje politike poljoprivrede i ruralnog razvoja u JIE zasnovanoj na dokazima, kao dvodnevni događaj koji uključuje relevantne regionalne i međunarodne učesnike što rezultat ima preporuke za kreiranja politike u regionu.

APF 2024 organizuje Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj (SWG) u JIE, u saradnji sa Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

Predstojeći Forum poseban akcenat stavlja na podsticanje partnerstva i saradnje u rješavanju uticaja klimatskih promjena na poljoprivredu u jugoistočnoj Evropi. Njegov primarni cilj je jačanje saradnje u jugoistočnoj Evropi u borbi protiv klimatskih promjena i promovisanju usvajanja održivih i postojanih modela ekonomskog i produktivnog razvoja u sektoru poljoprivrede. Tokom diskusije će se istražiti novi trendovi u razvoju poljoprivredne politike naglašavajući izazove i mogućnosti za implementaciju IPARD III programa EU.

Nadalje, Forum će se baviti obavezama navedenim u Akcionom planu za Zelenu agendu za zapadni Balkan i njenom implementacijom kao ključnim procesom za unapređenje održivog razvoja i zaštite životne sredine u regionu. Tehničke diskusije će posvetiti pažnju promociji organske poljoprivrede, u cilju jačanja biodiverziteta, zdravlja zemljišta i smanjenja oslanjanje na sintetičke inpute, čime se jača otpornost poljoprivrednih sistema i očuvanje prirodnih resursa.

Fokusirajući se na ove ključne oblasti, APF ima za cilj da olakša razmjenu znanja, iskustava i inovativnih rješenja između kreatora politike, istraživača, akademske zajednice i drugih zainteresovanih strana. Na kraju, zajedničkim naporom se nastoji suočiti sa složenim klimatskim izazovima sa kojima se suočava poljoprivreda i ruralni razvoj u JIE, u cilju izgradnje otpornijih, inkluzivnijih i održivijih sistema ishrane u regionu. Pored toga, “APF Jahorina Agenda 2024” ima za cilj da postavi osnovu za diskusiju na predstojećem sastanku ministara poljoprivrede zemalja jugoistočne Evrope, koji je zakazan za septembar 2024. godine.