Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministar Hrnjić s predstavnicima Razvojne banke FBiH: Podrške poljoprivrednim proizvođačima i kroz nove kreditne linije

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić posjetio je danas Razvojnu banku Federacije BiH te razgovarao s predstavnicima ove banke o implementaciji postojećeg programa kojim se pruža podrška korisnicima kroz grant sredstva ministarstva te povoljne uslove kreditiranja u cilju unapređenja poljoprivredne proizvodnje i ruralnog razvoja u Federaciji BiH.

Sastanku kojem je prisustvovao i savjetnik resornog federalnog ministra, Pejo Janjić, istaknuto je kako kreditna linija koju ovo ministarstvo provodi u saradnji s Razvojnom bankom FBIH  osigurava sredstva u iznosu od  12 miliona KM za investicijska ulaganja u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, a ista se realiziraju na principu: 35% grant sredstava resornog ministarstva, 15% sredstava kroz vlastito učešće klijenta te 50% kredita kod Razvojne banke FBIH, uz povoljne uslove kreditiranja.

Tokom sastanka istaknuto je obostrano zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom, ističući da je već u prvih nekoliko mjeseci od uspostavljanja ovog programa zaprimljen veliki broj zahtjeva poljoprivrednika što jasno ukazuje na visok nivo interesovanja. Također, tema sastanka bila je uspostavljanje nove kreditne linije za tekuću godinu, koja će dodatno proširiti podršku poljoprivrednicima, uključujući i one koji potpadaju u kategoriju malih i srednjih proizvođača.

Ministar Hrnjić osvrnuo se na značaj zajedničke podrške poljoprivrednim proizvođačima izrazivši zadovoljstvo saradnjom s Razvojnom bankom.

“Raduje činjenica da je već u prvih nekoliko mjeseci od uspostavljanja ovog programa primljen značajan broj zahtjeva poljoprivrednika za podršku u realizaciji njihovih projekata. Efekti ovih projekata bit će vidljivi relativno brzo, što će značajno doprinijeti razvoju poljoprivredne proizvodnje, očuvanju radnih mjesta, proširenju kapaciteta i općem rastu i razvoju poljoprivrede. Ministarstvo će i u ovoj godini nastaviti snažno podržavati poljoprivredne proizvođače, nudeći im i ovaj provjereni vid podrške koji se pokazao izuzetno zadovoljavajućim, bez obzira na veličinu njihovog poljoprivrednog preduzeća”, kazao je ministar Hrnjić.

V.d. predsjednik Uprave Razvojne banke FBIH, Borislav Trlin, istakao je zadovoljstvo profesionalnim radom članova ministarstva te sinergijskim djelovanjem u cilju osiguranja novih linija podrške poljoprivrednim proizvođačima na području Federacije BiH.

Trlin je podržao inicijativu za uspostavljanje nove kreditne linije, naglasivši da je važno pružiti podršku svim poljoprivrednim proizvođačima bez obzira na veličinu njihovog gazdinstva istakavši pri tome da Razvojna banka FBIH u svom Strateškom dokumentu poslovanja prepoznaje podršku poljoprivredi kao jedan od prioriteta, a u skladu sa Strategijom razvoja Federacije BiH 2021-2027. godine te Planu rada Vlade Federacije BiH.

Sastanku su u ime Razvojne banke FBiH prisustvovali i Dalibor Milinković i Amer Cviko, članovi Uprave banke, Lejla Kapur, direktorica Sektora kredita, kao i Vildana Redžović, direktorica sektora za upravljanje projektima.