Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministar Hrnjić s proizvođačima i otkupljivačima krompira: Stvoriti liniju od polja do stola

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić danas je u sjedištu ministarstva razgovarao s predstavnicima kompanija koje se bave proizvodnjom i otkupom merkantilnog krompira.

Predstavnici poljoprivrednih proizvođača krompira upoznali su ministra Hrnjića s količinama zasijanog krompira na području Kupresa kao i dogovorenim isporukama i modalitetima saradnje s velikim trgovačkim lancima poput Binga i Konzuma.

Tokom sastanka, ministar Hrnjić istakao je važnost očuvanja domaće proizvodnje krompira te podršku koju ovo ministarstvo kroz svoje programe pruža za proizvođače merkantilnog krompira.

Na sastanku je istaknuta potreba da se linija proizvoda na principu “od polja do stola” učini što kvalitetnijom te kroz adekvatnu povezanost s velikim trgovačkim lancima koji posluju na području Bosne i Hercegovine stavi na raspolaganje potencijalnim kupcima. Ministar Hrnjić naglasio je važnost uspostavljanja dugoročnih i održivih partnerstava između poljoprivrednika i otkupljivača kako bi se osigurala stabilnost i prosperitet u ovom sektoru.

Otkupljivači su naveli izazove s kojima se susreću u pogledu osiguranja kvalitetnog i stabilnog snabdijevanja krompirom. Kroz nova partnerstva, s domaćim proizvođačima krompira, olakšava se nabavka ove široko rasprostranjenje prehrambene namirnice te omogućava prerada u druge gotove proizvode i njihovo stavljanja na tržište.

Sastanak je ocijenjen kao korak naprijed u jačanju saradnje između svih relevantnih aktera u lancu proizvodnje i prodaje krompira te otvara put ka održivom razvoju poljoprivredne proizvodnje krompira, kako na Kupresu tako i u cijeloj Bosni i Hercegovini.