Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministar Hrnjić razgovarao sa Smailbegovićem: Podrška usvajanju novog zakona o šumama u FBiH

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić danas je u sjedištu ministarstva razgovarao s Adnanom Smailbegovićem, predsjednikom Udruženja poslodavaca Federacije BiH.

Tokom sastanka poseban fokus usmjeren je na izazove s kojima se susreću predstavnici drvne industrije na području Federacije BiH s ciljem obezbjeđenja dovoljnih količina drvnih sirovina za potrebe kompanija kojima upravljaju.

“Novim zakonom predvidjeli smo pravedniju raspodjelu kada je u pitanju drvna masa te omogućili da proizvođači koji imaju veći stepen finalizacije imaju prednost u obezbjeđivanju količine drvne sirovine. Naime, predloženim zakonskim rješenjima predviđeno da Vlada Federacije BiH donosi uredbu o načinu prodaje šumskih drvnih sortimenata porijeklom iz šuma u vlasništvu države na teritoriji Federacije BiH sa kriterijima za bodovanje kupaca te da je jedan od kriterija za bodovanje kupaca i stepen dovršenosti proizvoda od drveta, odnosno stepen finalizacije proizvoda”, kazao je ministar Hrnjić.

Ministar Hrnjić istakao je kako štete, zbog nepostojanja zakona na nivou Federacije BiH, iznose više stotina miliona KM te da je navedenom potrebno što hitnije stati u kraj a to je izvodivo jedino kroz kvalitetna zakonska rješenja.

Smailbegović je pružio podršku nastojanjima ovog ministarstva da se u što skorije vrijeme donese zakon o šumama u FBiH čime bi se omogućila bolja zaštita, upravljanje i gospodaranje šumama a time unaprijedio i sektor drvene industrije koji zapošljava nekoliko hiljada radnika u Federaciji BiH.  On je ukazao i na druge izazove s kojima se ova grane industrije susreće, uključujući administrativne prepreke, nedostatak kvalificirane radne snage te potrebu za modernizacijom proizvodnih procesa.

Na kraju, Smailbegović je najavio da će predstavnici ovog Udruženja uzeti učešće i na prezentaciji finalnog teksta o zakonu o šumama u Federaciji BiH koji će biti prezentiran od strane predstavnika Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva tokom druge polovine ovog mjeseca.