Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Brković i Raščić učestvovali u radu Foruma poljoprivredne politike (APF) na Jahorini

Predstavnici Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, pomoćnik ministra za ruralni razvoj i poljoprivredne savjetodavne službe Nijaz Brković i šef Odsjeka za prehrambenu industriju Emir Raščić, učestvovali su u radu Foruma poljoprivredne politike (APF) koji je jučer i danas održan na Jahorini u organizaciji Stalne radne grupe za regionalni ruralni razvoj (SWG) u Jugoistočnoj Evropi i Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

APF je ove godine održan pod nazivom „Preispitivanje politike poljoprivrede i ruralnog razvoja u jugoistočnoj Evropi i izazovi koji su pred nama: prehrambeni suverenitet, uticaj klimatskih promjena, demografska obnova ruralnih područja” te je kroz dijalog o politici poljoprivrede i ruralnog razvoja u jugoistočnoj Evropi okupio više od 130 relevantnih učesnika iz jugoistočne Evrope i šire a u svom dvodnevnom redu  posebno se fokusirao na podsticanje partnerstva i saradnje u rješavanju uticaja klimatskih promjena na poljoprivredu u jugoistočnoj Evropi i promovisanju usvajanja održivih i postojanih modela ekonomskog i produktivnog razvoja u sektoru poljoprivrede.

“Iskustva s ovogodišnjeg, 24. po redu Foruma poljoprivrednih politika, bit će od velike važnosti za naše uposlenike koji su prisustvovali Forumu posebno jer je isti okupio učesnike iz oblasti poljoprivredne politike, prijatelje poljoprivredne struke, eksperte iz 17 zemalja, koji svojim znanjem i aktivnim učešćem daju podršku sektoru poljoprivrede u ovim, rekao bih izazovnim, vremenima.

Koristim priliku da potvrdim podršku Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Stalnoj radnoj grupi za regionalni i ruralni razvoj Jugoistočne Evrope (SWG) i njihovim partnerima u nastojanjima da kroz ovakve forume okupe i unaprijede oblast poljoprivrede na prostoru BiH i regiona. Njihova podrška je od iznimne važnosti za sve naše zemlje na putu članstva u EU”, kazao je ministar Hrnjić.

Tokom trajanja Foruma istaknute su obaveze navedene u Akcionom planu za Zelenu agendu za zapadni Balkan i njihovu implementaciju kao ključnom procesu za unapređenje održivog razvoja i zaštite životne sredine u regionu. Tehničke diskusije bile su posvećene promociji organske poljoprivrede, u cilju jačanja biodiverziteta, zdravlja zemljišta i smanjenja oslanjanje na sintetičke inpute, čime se jača otpornost poljoprivrednih sistema i očuvanje prirodnih resursa.

APF organizuje Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj (SWG) u Jugoistočnoj Evropi (SEE) od 2001. godine kako bi se olakšalo kreiranje politike poljoprivrede i ruralnog razvoja u JIE zasnovanoj na dokazima, kao dvodnevni događaj koji uključuje relevantne regionalne i međunarodne učesnike što rezultat ima preporuke za kreiranja politike u regionu.

Na ovaj način APF ima za cilj da olakša razmjenu znanja, iskustava i inovativnih rješenja između kreatora politike, istraživača, akademske zajednice i drugih zainteresovanih strana.

Po okončanju radnog dijela Foruma poljoprivredne politike na Jahorini, učesnici Foruma, predstavnici SWG-a u pratnji predstavnika Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva posjetili su poljoprivredne proizvođače iz oblasti govedarske i peradarske proizvodnje na području Kantona Sarajevo.