Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Predstavljen tekst zakona o šumama u FBiH: Poboljšanim zakonskim rješenjima do harmonizacije u oblasti šumarstva

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva predstavilo je danas u Sarajevu tekst zakona o šumama u Federaciji BiH nakon što je isti prošao fazu javne rasprave i u koji su, nakon izvršene analize, uvršteni određeni prijedlozi i komentari zainteresirnih strana.

U okviru konferencije “Zakonski okvir za očuvanje šuma: Izazovi i perspektive” raspravljano je o dugoročnom upravljanju i gospodaranju šumama u Federaciji BiH kao i o ulozi društva kroz partnerski odnos institucija i različitih nivoa vlasti u cilju očuvanja šuma kao prirodnog bogatstva.

Konferencija u Sarajevu okupila je predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti, predstavnike nevladinog sektora i akademske zajednice, predstavnike privrede i sindikata koji su svojim izlaganjima doprinijeli boljem razumijevanju sadašnjih kretanja u sektoru šumarstva i potrebi usvajanja zakona o šumama u FBiH. Fokus konferencije bio je usmjeren na prezentaciju novog teksta zakona kroz analizu postojećeg zakondavanog okvira te identifikaciji ključnih izazova i perspektiva za budućnost ovog sektora.

Ministar Hrnjić u obraćanju učesnicima konferencije istakao je potrebu da se sektoru šumarstva pristupi na sistematičan način kako bi se unaprijedio sektor a da je preduslov usvajanje zakona na federalnom nivou.

“Pripremili smo sveobuhvatan, pravedan i moderan zakon o šumama. Vjerujem da dijelimo zajednički cilj, a to je što hitnije donošenje Zakona o šumama, kako bi se šumama gospodarilo na odgovoran i održiv način. Nastojimo da zakon bude rezultat širokih konsultacija s relevantnim stručnjacima, organima uprave, privrednim društvima, akademskom zajednicom, nevladinim sektorom i ostalim zainteresiranim stranama.  Opredijeljeni smo za transparentan i javan rad a dokaz tome je i ova konferencija”, kazao je ministar Hrnjić.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić istakao je opredijeljenost Vlade da što hitnije usvoji zakon o šumama u FBiH.

“Zakon o šumama u FBiH je nužan kako bi se uveo red i šumama upravljalo na transparentan, planski i održiv način”, kazao je premijer Nikšić.

Predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara pozdravila je nastojanja resornog federalnog ministarstva ali i ostalih učesnika konferencije u namjeri da se donese i usvoji novi zakon koji će omogućiti poboljšanja u sektoru šumarstva te doprinijeti boljem razvoju Federacije BiH.

“BiH je složena zemlja podijeljenih nadležnosti i važno je poštovati iste. Zakon o šumama mora biti okvirni, donesen u skladu s ustavnom procedurom bez diranja specifičnosti i nadležnosti kantona. Također, javna rasprava mora biti široka i kompromisna i početak tog procesa je nadam se i današnja rasprava na ovoj konferenciji”, kazala je predsjednica Bradara.

Na konferenciji je istaknuto kako Federacija BiH, zbog nepostojanja zakona na ovoj razini vlasti, nema značajnog uticaja na rješavanje nagomilanih problema u ovoj oblasti kao što su bespravne sječe šume i bespravno zauzimanja državnog šumskog zemljišta; smanjeni prihodi od šuma; selektivna primjena kantonalnih zakona; nepoštivanje planiranog i obaveznog ulaganja u obnovu šuma; ugrožena stabilnost šuma; kontinuirano smanjuje zaliha kvalitetne drvne mase u šumama; nepostojanje osnova za prikupljanje novih sredstava za finansiranje projekata u oblasti šumarstva; nemogućost usvajanja Šumarskog programa Federacije BiH a samim tim i nemogućnost pristupa finansijskim sredstvima iz različitih EU fondova koja se dodjeljuju pod povoljnim uslovima.

Naznačeno je i da se u bližoj budućnosti ne mogu ostvarivati značajni benefiti u trgovini CO2 bez usvojenog zakona na nivou Federacije BiH. Zakon bi pored navedenog omogućio i pristup sredstvima iz fonda za zaštitu, unapređenje i podizanje novih šuma koja su prikupljenja ali se ne mogu koristiti zbog nepostojanja navedenog zakona.

Učesnici konferencije istakli su i neophodnost kreiranja partnerstava između različitih institucija koje egzistiraju u ovom sektoru a koje uključuju državne institucije, lokalne zajednice, nevladine organizacije, privatni sektor i akademsku zajednicu. Glavni cilj navedenih partnerstava je postizanje ravnoteže između ekoloških, ekonomskih i socijalnih aspekata šumarstva, kako bi se dugoročno osigurala korist za sve učesnike, uključujući i zaštitu biodiverziteta, održavanje ekosistema i podršku lokalnom razvoju.

Na temelju rasprava i izlaganja, sudionici konferencije iznijeli su niz zaključaka i preporuka usmjerenih na potrebu hitnog usvajanja novog zakona o šumama u FBiH.