Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministar Hrnjić: Proizvođačima maline isplaćeno blizu milion KM

Programom novčanih podrški za 2023. godinu, u okviru mjera Ostalih vrsta podrški Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva dodijelilo je novčanu podršku otkupljivačima jagodičastog voća među kojima su bili najzastupljeniji otkupljivači maline.

Podsjećamo, otkupljivači su došli u poteškoće sa isplatom otkupljenih malina te je Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, nakon isplate novčane podrške, urgiralo prema otkupljivačima da dodijeljena sredstva primarno iskoriste za isplatu duga poljoprivrednim proizvođačima.

Od otkupljivača je dodatno zatraženo da razmotre mogućnost usmjeravanja dodijeljenih sredstava podrške u povećanje otkupne cijene kako bi se poljoprivrednim proizvođačima barem djelomično kompenzirala niska otkupna cijena maline.

“Resorno federalno ministarstvo je u saradnji s otkupljivačima maline, doprinijelo  stabiliziranju poslovanja preduzeća u ovom važnom sektoru proizvodnje, te omogućilo većem broju poljoprivrednih proizvođača naplatu duga ili čak povećanje otkupne cijene za malinu roda 2023. godine. Za proizvođače maline isplaćeno je je blizu milion KM“, kazao je ministar Hrnjić.

“Novčana podrška otkupljivačima imala je za cilj dodatno podržati povezivanje otkupljivača maline i malih poljoprivrednih proizvođača, odnosno pružiti podršku otkupljivačima u prevladavanju poteškoća u poslovanju nastalim uslijed poremećaja na EU tržištu. Naime, u 2023. godini je zbog povećane ponude na EU tržištu došlo do velikog pada prodajne cijene maline, a smanjene su i prosječne isporučene pošiljke što je usporilo prodaju i povećalo energetske troškove za skladištenje i čuvanje zamrznutih proizvoda“, dodao je ministar Hrnjić.

Od ukupno 31 otkupljivača malina kojima je dodijeljena novčana podrška, 27 ih je dostavilo detaljne podatke o isplatama i upotrebi dodijeljenih sredstava.

Iz podataka je vidljivo kako je 17 otkupljivača u potpunosti izmirilo svoje obaveze prema malim poljoprivrednim proizvođačima, šest ih je isplatilo više od 50%, a četiri su isplatila nešto manje od 50% duga za otkupljene maline.

Posebno je vrijedno napomenuti da je 15 otkupljivača novčanu podršku direktno usmjerilo u isplatu duga za otkupljene maline, a sedam otkupljivača je čak i podiglo otkupnu cijenu maline.