Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Predstavnicima Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva prezentiran projekat JICA-e

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ove sedmice bilo je domaćin sastanka između predstavnika ovog ministarstva i japanske Agencije za međunarodnu saradnju i razvoj (JICA).

Stručni tim JICA-e predstavio je nacrt Projekta izgradnje kapaciteta za smanjenje rizika od katastrofa kroz Državni informacioni sistem o požarima (NFFIS) i smanjenju rizika od katastrofa zasnovano na ekosistemu (Eco-DRR).

Tokom sastanka navedeno je kako šumski požari predstavljaju ozbiljan ekološki i ekonomski izazov za našu regiju te da je potrebno iskoristiti mogućnosti koje nudi JICA, posebno u oblasti edukacije, dijeljenju najboljih praksi i tehnologija u ovoj važnoj oblasti.

Predstavnici japanske Agencije za međunarodnu saradnju izrazili su spremnost za podršku kroz edukaciju, tehnološki transfer i razvoj kapaciteta u prevenciji i upravljanju kriznim situacijama uzrokovanim šumskim požarima.  Prema nacrtu projekta predviđena je obuka za delegirane predstavnike iz osam zemalja koji će ove godine posjetiti Japan te u okviru dvosedmične obuke usvajati neophodna znanja s ciljem što bolje implementacije projekta. Projektom, čiji će nositelj aktivnosti biti Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine, predviđeno je da NFFIS sistem detektira i prati žarišne tačke odnosno područja posebno osjetljiva na požare.  

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva  na ovaj način nastavlja svoju posvećenost održivom upravljanju prirodnim resursima, uz podršku međunarodnih partnera poput japanske Agencije za međunarodnu saradnju i razvoj.