Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Hrnjić: Poljoprivrednici imaju puno pravo tražiti da se Strategija usvoji, Dom naroda neka hitno reaguje

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva odbacuje tvrdnje pojedinih predstavnika poljoprivrednih proizvođača u kojima navode kako resorni federalni ministar i premijer Federacije BiH ne žele potpisati isplatu novčanih podrški za ostvarene proizvodnje u 2024. godini. 

“S obzirom na današnje najave protesta poljoprivrednika, želim istaći da Federalno ministarstvo poljoprivrede sa punim poštovanjem pristupa svim izazovima i potrebama naših poljoprivrednika. Razumijemo važnost njihovih zahtjeva i stojimo otvoreni za dijalog kako bismo zajedno pronašli rješenja koja će poboljšati njihove uslove poslovanja. Na tom putu, sasvim je sigurno da odgovornost treba tražiti i u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, kojem se nudi prilika da u što hitnijem roku, odnosno na prvoj narednoj sjednici usvoji Strategiju i time omogući isplatu novčanih podrški poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima”, kazao je Kemal Hrnjić, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. 

Nakon što je Vlada Federacije BiH 10. juna 2024. godine primila obavijest da Dom naroda Parlamenta Federacije BiH nije donio Odluku o usvajanju Strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja Federacije Bosne i Hercegovine 2021-2027., Vlada Federacije BiH je ponovno spomenutu Strategiju 11. juna 2024. godine uputila Domu naroda na razmatranje i usvajanje. Zbog iznimne važnosti ovog dokumenta za daljnje provođenje poljoprivredne politike zatraženo je da se Prijedlog Strategije stavi na dnevni red prve naredne sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

“Kao resorni federalni ministar ali i kao čovjek koji cijeni ljude koji privređuju u sektoru poljoprivrede, pozivam delegate u Domu naroda Parlamenta FBiH da što prije usvoje Strategiju poljoprivrede. Svaki dan razgovaram s nekim od poljoprivrednika. Za njih Strategija nije političko već egzistencijalno pitanje i nadam se da će delegati to shvatiti i tako omogućiti isplatu novčanih podrški”, istakao je ministar Hrnjić.