Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Harmonizacija modela novčanih podrški u poljoprivredi doprinosi poboljšanju stanja u oblasti poljoprivrede u FBiH

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva  organiziralo je danas sastanak u Sarajevu na kojem se učešće uzeli predstavnici ovog ministarstva te kantonalni ministri i njihovi pomoćnici nadležni za oblast poljoprivrede.

Na sastanku je razgovarano o mogućnostima unapređenja i harmonizacije modela novčanih podrški u poljoprivredi na području Federacije Bosne i Hercegovine.

Tokom sastanka prezentirani su postojeći modeli novčanih podrški federalnog i kantonalnih nivoa vlasti te ukazano na potrebu kontinuirane saradnje navedenih nivoa s ciljem harmonizacije modela kroz koje se dodjeljuju budžetska sredstava korisnicima i klijentima u Federaciji BiH.

Na sastanku je istaknuta potreba usklađivanja novčanih podrški sa Sporazumom o poljoprivredi potpisanim u okviru Svjetske trgovinske organizacije (WTO), Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju (SPP) i drugim međunarodnim trgovinskim sporazumima čiji je potpisnik Bosna i Hercegovina.

Na potrebu unapređenja i harmonizacije modela novčanih podrški u poljoprivredi dodatno ukazuje i ovogodišnji revizorski izvještaj „Učinkovitost poticaja u poljoprivredi“ kojeg je sačinio Ured za reviziju institucija u Federaciji BiH a u kojem je ukazano da nadležne institucije nisu osigurale uslove za efektivno upravljanje poljoprivrednim novčanim podrškama i da se implementacijom novčanih podrški u poljoprivredi ne postižu zadovoljavajući rezultati.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić istakao je da resorno federalno ministarstvo nastoji unaprijediti modele novčanih podrški u poljoprivredi te da prisustvo kantonalnih ministara današnjem sastanku govori u prilog zainteresiranosti kantonalne razine vlasti da se dođe do rješenja koja će unaprijediti stanje u oblasti poljoprivrede.

„Primjetno je da se novčane podrške od kantona do kantona razlikuju te da nisu usklađene s novčanim podrškama koje propisuje Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Upravo zbog toga smo otvorili temu unapređenja i harmonizacije modela novčanih podrški u poljoprivredi s ciljem da dođemo do najboljih rješenja koja će biti u funkciji razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja ali i racionalnog trošenja raspoloživih budžetskih sredstava“, kazao je tokom sastanka ministar Hrnjić.

Savjetnik resornog federalnog ministra, Pejo Janjić, prezentirao je postojeće modele novčanih podrški kao i moguće opcije za novi model novčanih podrški u Federaciji BiH.

„Zakonski okvir predstavljen kroz Zakon o novčanim podrškama u poljoprivredi u FBiH jasno propisuje potrebu osiguravanja usklađenosti mjera između entiteta i Brčko Distrikta BiH kao i potrebu harmonizacije između resornog federalnog ministarstva i kantonalnih ministarstava radi ispunjavanja međunarodnih obaveza“, kazao je Janjić. Istakao je da kantonalna ministarstva mogu vršiti isplatu novčanih podrški za druge proizvodnje od njihovog interesa iz modela poticaja proizvodnji koji nisu obuhvaćeni federalnim novčanim podrškama, a za proizvodnje definirane u Dodatku II navedenog zakona samo do minimalne poticane količine.

“Novčane podrške su strateška poluga koja osigurava održivost i uspješan razvoj poljoprivrednog sektora, pa zbog toga trebaju proizlaziti iz strategija poljoprivrede Federacije BiH i kantona koje moraju biti međusobno usklađene, a ne isplaćivane prema budžetskim mogućnostima pojedine razine vlasti.

Dosadašnji pristup dovodio je u nepovoljan položaj poljoprivrednike iz siromašnijih područja Federacije BiH i neracionalno upravljanje raspoloživim proračunskim sredstvima i taj pristup trebamo mijenjati.

Također je ukazano i na obaveze postepenog usklađivanja zakonodavstva i praksi u BiH s pravilima i standardima EU, odnosno Zajedničke poljoprivredne politike. Krajem prošle godine EU je, posredstvom Pododbora za poljoprivredu i ribarstvo, dala preporuke koje govore da je potrebno hitno ostvariti napredak u usklađivanju mjera podrške u cijeloj zemlji i postepeno ih uskladiti s EU pravnim naslijeđem“, istakao je Janjić.

Kantonalni ministri nadležni za oblast poljoprivrede istakli su zadovoljstvo organiziranim sastankom kao i produktivnom diskusijom o unapređenju i harmonizaciji novčanih podrški u poljoprivredi na području Federacije BiH.

Tokom sastanka zaključeno je da će razgovori o navedenoj temi biti nastavljeni i u narednom periodu s obzirom da se radi o vrlo važnim pitanjima za sektor poljoprivrede u Federaciji BiH.