Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministar Hrnjić: Podrška organizaciji 51. Sajma šljive u Gradačcu

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić prisustvovao je pres-konferenciji organiziranoj u povodu predstojećeg 51. Međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive u Gradačcu.

Ministar Hrnjić u obraćanju medijima naglasio je da resorno federalno ministarstvo i ove godine nastavlja sa podrškom sajamskim aktivnostima kroz Model ostalih vrsta podrški.

“Primjetan je trend povećanja izdvajanja za voćarstvo u Federaciji BiH. Tako smo u 2021. uložili više od milion KM, a u 2023. taj iznos je više od 3 miliona KM. Ministarstvo nije zadovoljno sa količinom proizvedene šljive u FBiH, smatram da imamo mnogo više kapaciteta nego što to sada radimo. Impresivne su brojke o izvozu, međutim, mi dosta toga i uvozimo. Još uvijek se u BiH uvoze značajne količine prerađevina od šljive iako bi se to moglo raditi i kod nas. Želimo podići ovu proizvodnju na viši nivo”, kazao je ministar Hrnjić.

Istaknuto je da je za poljoprivrednike s Tuzlanskog kantona u 2023. godini izdvojeno više od 280 hiljada KM sredstava koja su utrošena na proizvodnju voća, deklarisane sadnice voća i investicije u podizanje trajnih nasada.

“Cijenim da se kroz sajam daje prvenstveno podrška poljoprivrednicima, da se ističe unapređenja kvaliteta šljiva i njihovih proizvoda, kao i promoviranje domaće proizvodnje. Potiču se edukacije i razgovori o inovacijama u poljoprivredi, ekonomskom doprinosu i potencijalima za razvoj”, istakao je ministar Hrnjić.

O značaju sajma, razvojnim kapacitetima, ulozi akademske zajednice danas su pored ministra Hrnjića govorili i Amir Pašalić, direktor Međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive, Edis Dervišagić, gradonačelnik Gradačca, Muhamed Brka, dekan Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Ahmet Egrlić, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH i Vojin Mijatović, ministar poduzetništva, razvoja i obrta FBiH.   

Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive održat će se u Gradačcu u periodu od 28. do 31. augusta ove godine.