Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Alibegović prisustvovao otvaranju pogona za preradu i pakovanje meda u Kaćunima

Foto: AA/TIKA 

Pomoćnik federalnog ministra za poljoprivredu i prehrambenu industriju, Bešćo Alibegović, prisustvovao je u ime Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva otvaranju novog pogona za preradu i pakovanje meda u Kaćunima na području općine Busovača.

Novootvoreni pogon u vlasništvu je organizacije “Kaćun”, a izgradnju i opremanje pogona financirala je Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA).

Tokom otvorenja istaknuto je kako je pogon rezultat višegodišnjeg rada članova organizacije, te da je med iz pogona u Kaćunima namijenjen ne samo kantonalnom, nego čitavom tržištu Bosne i Hercegovine.

“Otvorenje novog pogona za preradu i pakovanje meda u Bosni i Hercegovini predstavlja korak ka unapređenju poljoprivredne proizvodnje i ekonomskog razvoja zemlje. Pogon će omogućiti kvalitetniju preradu i pakiranje meda te doprinijeti jačanju sektora pčelarstva, povećanju zapošljavanja i unapređenju standarda života u lokalnim zajednicama.

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva pruža značajnu podršku poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima kroz različite modele dodjele novčanih podrški, prvenstveno kroz model podrške proizvodnji, model ruralnog razvoja kao i kroz model ostalih vrsta podrški.

Navedene podrške, između ostalih, imaju za cilj stvaranje povoljnog okruženja za rast i razvoj sektora pčelarstva u Bosni i Hercegovini. Također, one doprinose jačanju konkurentnosti na domaćem i međunarodnom tržištu”, kazao je Alibegović, pomoćnik ministra za poljoprivredu i prehrambenu industriju.

 

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić nedavno je održao sastanak s direktorom TIKA-e za BiH, Erdinç Işıkom, na kojem je dogovoren nastavak saradnje, s posebnim akcentom na razvoj pčelarstva, voćarstva i stočarstva.

Svečanom otvaranju pogona za preradu i pakovanje meda prisustvovali su ambasador Turkiye u Bosni i Hercegovini Sadik Babur Girgin, predsjednik TIKA-e Serkan Kayalar te gosti s federalnog, kantonalnog i općinskog nivoa.