Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministar Hrnjić na otvorenju 10. sajma meda “Put zlata”: Krajiški kestenov med brendirati kao premium proizvod

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić posjetio je danas Bihać te u okviru planirane posjete sastao se s predstavnicima Privredne komore Unsko-sanskog kantona, Poljoprivrednog zavoda Unsko-sanskog kantona te prisustvovao otvorenju 10. sajma meda “Put zlata”.

“Kao ministar poljoprivrede, želim naglasiti važnost očuvanja i promocije Krajiškog meda. Naša vlada i resorno federalno ministarstvo posvećeno je podršci poljoprivrednicima i pčelarima koji proizvode ovaj visokokvalitetan med. Mjere koje smo poduzeli prepoznate su od strane pčelara i značajan broj njih je iskoristio priliku za dodjelu novčanih podrški te uložio u kupovinu opreme, nabavku novih ili proširenje postojećih pčelinjaka. Vjerujem da će i organizacije koje zastupaju pčelare iskoristiti priliku te uložiti dodatna sredstva u marketing te Krajiški, posebno kestenov, med plasirati kao premium proizvod na tržištu.

Pčelarima s područja Unsko-sanskog kantona u 2023. godini pripao je najveći iznos novčanih podrški te su za ostvarene proizvodnje dobili iznos veći od 620 hiljada KM. Na današnjem sajmu istaknuto je kako ovaj kanton zauzima drugo mjesto po broju aktivnih pčelinjaka (837) i košnica (45.560).   

Ministar Hrnjić napomenuo je da pčelarstvo ima značajnu ulogu u očuvanju biodiverziteta kao i u održivom razvoju poljoprivrede.

“Bez aktivnosti pčela, mnoge vrste biljaka koje su ključne za prehrambeni lanac i staništa drugih organizama ne bi mogle opstati, što bi dovelo do smanjenja biodiverziteta. Zbog toga je naša obaveza da brinemo o pčelarstvu a najaktivniji na tom polju su sigurno vrijedni pčelari, kako Krajine, tako i drugih dijelova naše domovine”, dodao je ministar Hrnjić.

Resorno federalno ministarstvo u Programu novčanih podrški za 2024. godinu definiralo je novčane podrške za fizička lica u iznosu od 15KM po košnici, za pravna lica i obrte u iznosu od 20KM po košnici te dodatne iznose podrški od 10KM za prodata tri kilograma meda po košnici. Ukupan iznos podrški za ovogodišnju pčelarsku proizvodnju iznosi 3 miliona KM.

U okviru sajamskog programa u sali Privredne komore u Bihaću održan je i okrugli sto na temu “Podrške u pčelarstvu sa fokusom na Ostale vrste podrške i Podrške u ruralnom razvoju – šta nas očekuje u budućnosti”.

Podrška organizaciji 20. EKOBIS sajma

Tokom posjete Bihaću, ministar Hrnjić sa pomoćnicima Bešćom Alibegovićem i Nijazom Brkovićem, sastao se i s predstavnicima Privredne komore Unsko-sanskog kantona.

Sanela Sabljaković, direktorica Privredne komore USK, upoznala je ministra Hrnjića i pomoćnike s aktivnostima koje ova komora realizira na pripremi predstojećeg 20. međunarodnog sajma ekologije “EKOBIS” u Bihaću, čije održavanje je planirano u periodu od 5. do 8. septembra ove godine. Sabljaković se zahvalila ministru Hrnjiću na izdvojenom vremenu i iskazanoj podršci na organizaciji ovogodišnjeg sajma.

Ministar Hrnjić dao je punu podršku aktivnostima koje se poduzimaju na organizaciji 20. međunarodnog sajma ekologije EKOBIS.

“Sajam EKOBIS u Bihaću odražava našu posvećenost globalnim naporima za zaštitu okoliša. Kroz ovakve inicijative, želimo doprinijeti širenju svijesti o važnosti očuvanja biodiverziteta i primjene održivih praksi koje će dugoročno koristiti našim zajednicama i planeti. Zato smo ponosni što možemo biti dio ovog sajma i radujemo se što će ovaj događaj omogućiti razmjenu znanja, iskustava i inovacija koje će pomoći u oblikovanju održivije budućnosti za sve nas”, kazao je ministar Hrnjić.

Prema riječima Sabljaković, na sajmu se očekuje od 150 do 200 izlagača koji će se predstaviti na oko 3.000 m2 unutrašnjeg i vanjskog prostora Sportske dvorane “Luke” u Bihaću.

“Očekujemo da ove godine značajan broj izlagača budu obrtnici i mali privrednici koji će posjetiteljima ponuditi kvalitetne i domaće proizvode. Pored njih, svoje mjesto zauzet će i izlagači iz poljoprivredne, prehrambene, drvoprerađivačke, turističke, ugostiteljske i ostalih uslužnih i proizvodnih djelatnosti koji prezentiraju svoje proizvode i usluge sa eko predznakom”, kazala je Sabljaković tokom sastanka.

Tema sajma je “Zelena tranzicija” te će na istom dominirati “zelene” teme poput održivosti, energetske efikasnosti, klimatskih politika, cirkularne ekonomije, elektromobilnosti. Uz navedeno planirana je i prezentacije turističkih potencijala, projektnih aktivnosti značajnih institucija iz kantona i Bosne i Hercegovine.

U okviru sajma EKOBIS 2024 održat će se i 3. međunarodni sajam turizma – EKOTOUR, te 4. međunarodni sajam obrta.