Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministar Hrnjić posjetio Poljoprivredni zavod USK: Podrška zavodima je podrška poljoprivrednicima

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić sa saradnicima posjetio je danas Poljoprivredni zavod Unsko-sanskog kantona.

Ministar Hrnjić je tokom sastanka s direktoricom ovog zavoda, Mahirom Perviz, ukazao na potrebu intenzivnije saradnje poljoprivrednih zavoda i resornog federalnog ministarstva kao i resornih kantonalnih ministarstava kao i na potrebu bolje opremljenosti zavoda.

“Cijenimo da zavodi trebaju biti mjesta na kojima će poljoprivrednici pronaći način da unaprijede svoje proizvodnje i poslovanja, posebno kroz stručne savjete osoblja ovog zavoda. Podrška zavodima, bilo u materijalnom ili tehničkom obliku, je podrška našim poljoprivrednicima”, kazao je ministar Hrnjić tokom sastanka.

Na sastanku je razgovarano o izazovima i mogućnostima za povećanje efikasnosti poljoprivredne proizvodnje na području Unsko-sanskog kantona ali i Federacije BiH.

Predstavnici Zavoda izložili su svoje prijedloge u vezi budućih izmjena Zakona o novčanim podrškama kao i prijedloge za unapređenje postojećih procedura i implementaciju novih tehnologija koje bi mogle doprinijeti boljoj produktivnosti i održivosti poljoprivredne proizvodnje.

Direktorica Perviz zahvalila se ministru Hrnjiću na upriličenoj posjeti te istakla da je ovo način kako razviti saradnju od koje će najviše koristi imati poljoprivredni proizvođači.

“Poljoprivredni zavodi postoje radi razvoja poljoprivredne proizvodnje te smo u kontinuiranoj potrebi da ulažemo u naše kapacitete kako bismo poboljšali rad a time i unaprijedili poljoprivrednu proizvodnju na području Unsko-sanskog kantona i šire. Potrebno je da ojačamo kapacitete ispitne laboratorije, izvršimo modernizaciju i unapređenje rada izvještajno-prognoznih poslova kao i ostalih poslova i aktivnosti koje zavod ima u svom opisu”, kazala je Perviz tokom današnje posjete.

Ministar Hrnjić je ranije tokom dana posjetio Privrednu komoru USK te prisustvovao otvorenju 10. Sajma meda “Put zlata” u Bihaću.