Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Prezentiran sistem digitalnog snimanja poljoprivrednih parcela dronovima

Predstavnicima Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva prezentiran je sistem i mogućnosti digitalnog snimanja poljoprivrednih parcela dronovima na području Federacije BiH.

Tokom prezentacije, kojoj je prisustvovao i ministar Kemal Hrnjić, ukazano je na prednosti koje nove tehnologije donose a koje u znatnoj mjeri olakšavaju posao praćenja usjeva, nadzora i kontrole zasijanih površina.

Dronovi omogućavaju prikupljanje visoko preciznih podataka o stanju poljoprivrednih parcela a korištenjem kamera i senzora omogućavaju tačan prikaz zasijanih površina, rast i razvoj određenih kultura kao i dodatne informacije koje se tiču zdravlja biljaka, vlage u tlu, prisustva štetočina i drugih ključnih parametara koji mogu imati uticaj na poljoprivrednu proizvodnju.

Navedeni podaci, kako je istakao Hamza Muharemović, predstavnik kompanije Explore Navigate Horizon, posebno će biti od koristi u nadzoru i kontroli poljoprivredne proizvodnje od strane službenika federalnog i kantonalnih ministarstava nadležnih za poslove poljoprivrede.

Pored navedenog, dronovi sa termalnim kamerama pružaju značajne prednosti u stočarstvu. Omogućavaju uvid u brojno stanje stoke čak i u uslovima slabe vidljivosti, kao što su noć ili loše vrijeme, zahvaljujući sposobnosti detekcije toplotnog zračenja.

„Korištenje dronova u poljoprivredi predstavlja jedan od vrlo značajnih koraka ka modernizaciji našeg sektora. Ova tehnologija pored unapređenja efikasnosti i preciznosti u upravljanju poljoprivrednim parcelama, donosi značajne uštede u vremenu i resursima čime štitimo budžetska sredstva. Vjerujem da bi resorno federalno ministarstvo upotrebom dronova značajno smanjilo troškove koji se izdvajaju za kontrolu poljoprivredne proizvodnje te omogućilo brže i preciznije prikupljanje podataka sa velikih i teško pristupačnih područja ali i unaprijedilo sistem transparentnosti u dodjeli novčanih podrški”, kazao je ministar Hrnjić po okončanju današnje prezentacije.