Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Premijer Nikšić i ministri Hrnjić i Mijatović na otvorenju 51. Sajma šljive u Gradačcu

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić zajedno sa federalnim ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemalom Hrnjićem, te  gradonačelnikom Gradačca, Edisom Dervišagićem i direktorom Turističke zajednice Grada Gradačca, Amirom Pašalićem, otvorio je 51. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive.

Tokom svečenog otvorenja, prisutnim gostima s nivoa Federacije BiH obratili su se Nermin Nikšić, premijer Federacije BiH, Vojin Mijatović, ministar razvoja, poduzetništva i obrta FBiH i Kemal Hrnjić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić kazao je kako će Vlada FBiH nastaviti da podržava ovu manifestaciju.

“Siguran sam da će ‘plave noći’ opravdati podršku i ono što se od vas očekuje. Doživjeti šestu deceniju dokazuje da se može napraviti brend što sigurno nije lako. Gradačačka šljiva ima svoj kvalitet i prepoznata je u svijetu. Posebno je važno da može biti u više oblika i agregatnih stanja, svakako da želim da se ova tradicija nastavi”, rekao je premijer Nikšić te proglasio sajam otvorenim.

Zamjenik premijera i ministar razvoja, poduzetništva i obrta FBiH, Vojin Mijatović rekao je da su sajam podržali s 50 hiljada KM te 350 hiljada KM za dalju izgradnju poslovne zone i više od 600 hiljada KM za kompanije putem bespovratnih sredstava.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić istakao je kako će ministarstvo nastaviti podržavati projekte koji doprinose održivom razvoju i unapređenju poljoprivredne proizvodnje.

„Vrijednim poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima Gradačca u posljednjih pet godina isplaćene su novčane podrške u iznosu većem od 15,8 miliona KM. Od navedenog iznosa, samo po modelu podrške ruralnom razvoju i ostalim vrstama podrški, u posljednjih pet godina isplaćeno je više od 5 miliona KM”, istakao je ministar Hrnjić tokom obraćanja.

Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive otvoren je do 31. augusta 2024. godine. Na 51. Sajmu šljive će se na 5.000 kvadratnih metara otvorenog i zatvorenog prostora predstaviti oko 300 izlagača iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Njemačke, Turske i Bosne i Hercegovine. Na ovogodišnjem Sajmu šljive u Gradačcu održat će se i niz okruglih stolova, kolektivnih izložbi i prezentacija programa iz područja poljoprivrede i poduzetništva.