Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Hrnjić u posjeti Veterinarskom zavodu Bihać: Poboljšati rad kroz ulaganja u laboratorijsku opremu, prostor i kadrove  

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić posjetio je Veterinarski zavod Bihać i razgovarao s v.d. direktorom JU „Veterinarski zavod“ Bihać, Edinom Goretićem.

Tokom sastanka, Goretić i njegovi saradnici upoznali su ministra Hrnjića s aktivnostima i poslovima koje realizira Veterinarski zavod Bihać te istakali potrebu ulaganja u opremu i laboratorije kao i certificiranje određenih metoda koje bi Zavodu omogućile izvođenje novih ispitivanja.  

Ministar Hrnjić tokom sastanka ukazao je na potrebu iznalaženja načina da se kadrovski, infrastrukturni i i smještajni kapaciteti podignu na veći nivo s obzirom da se radi o zavodu koji je vodeća ustanova po pitanju analize sirovog mlijeka na području Federacije BiH.

“Rad zavoda je, s obzirom da se bave laboratorijskim ispitivanjima, koja su u službi zdravlja životinja, a indirektno i zdravlja ljudi, izuzetno važan, odnosno ključan za plasiranje proizvoda životinjskog porijekla kako u zemlji, tako i pri uvozu, te je neophodno kontinuirano raditi na nabavkama moderne opreme s dovoljno raspoloživih prostornih kapaciteta kao i upošljavanju obrazovanih stručnih kadrova”, kazao je ministar Hrnjić.

Konstatovano je da bi osnivači veterinarskih zavoda, nadležna tijela kantona, morala preuzeti jaču ulogu u njihovom funkcionisanju po pitanju finansiranja i omogućavanja neometanog rada u skladu sa EU standardima. To podrazumijeva ispunjavanje uslova kada su u pitanju stručnost kadrova, adekvatni prostori i moderna laboratorijska oprema, koja može zadovoljiti savremena laboratorijska ispitivanja.

“U posljednje četiri godine ovaj Zavod je od resornog federalnog ministarstva na ime izvođenja laboratorijskih ispitivanja iz oblasti veterinarstva dobio oko 2 miliona KM, a programom Svjetske banke od prije dvije godine za ovaj Zavod predviđen je najveći iznos sredstava, upravo zbog dotrajalosti postojeće opreme sa kojom ovaj Zavod i danas još uvijek radi”, istakao je ministar Hrnjić.

Veterinarski zavod u Bihaću djeluje kroz nekoliko odjela od kojih su najznačajniji Odjel za higijenu i tehnologiju namirnica animalnog porijekla i vode, Odjel za kontrolu kvaliteta sirovog mlijeka, Odjel za epidemiologiju i zarazne bolesti i Odjela za sanitarnu ekologiju.

Ministar Hrnjić i v.d. direktor Goretić po okončanju posjete obišli su prostorije i laboratorije Veterinarskog zavoda Bihać koji djeluje na području Unsko-sanskog kantona i šire.