Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministar Hrnjić u posjeti kompaniji Kolmix:  Novčane podrške resornog federalnog ministarstva daju rezultate 

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić posjetio je danas kompaniju Kolmix u Velikoj Kladuši i u sjedištu ove kompanije razgovarao s direktorom Nedžadom Mezildžićem.

“Razgovori s direktorima uspješnih kompanija koji posluju na domaćem i inostranom tržištu omogućavaju da stvari sagledamo iz uglova koji nude perspektive za poboljašanje mjera koje kreiramo. Raduje činjenica da je Kolmix prepoznao prilike i zahvaljujući našim mjerama unaprijedio proizvodnju i poslovanje, kako na domaćem tako i na inostranom tržištu”, kazao je ministar Hrnjić. 

Mezildžić je istakao zadovoljstvo načinom na koji Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva dodijeljuje novčane podrške u okviru modela ruralnog razvoja i ostalih vrsta podrški.

“Posljednjih nekoliko godina aplicirali smo prema resornom federalnom ministarstvu za dodjelu novčanih podrški s ciljem unapređenja poslovanja i moram priznati da smo zahvaljujući tim sredstvima unaprijedili naše poslovanje posebno kroz investiranje u nabavku nove opreme kao i podrške za certificiranje što nam omogućava da istupimo na evropsko i svjetsko tržište”, kazao je direktor Mezildžić.

Kolmix, domaći brend začina i juha, od 1998. godine uspješno širi svoje poslovanje a prema riječima Mezildžića posebno je zadovoljan s činjenicom da u nove proizvodne pogone upošljava nove radnike.

“Upošljavamo nove radnike a posebno sam sretan da se dešava trend upošljavanja radnika koji su se vratili u rodni kraj iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke i drugih razvijenih zemalja. To znači da smo prepoznati kao kompanija izvrsnih mogućnosti”, istakao je direktor Mezildžić.

Tokom sastanka razgovarano je i o potrebi uvrštavanja Graničnog prelaza “Izačić” na listu graničnih prelaza za izvoz prehrambenih proizvoda čime bi se dodatno olakšalo poslovanje privrednih subjekata s područja Unsko-sanskog kantona.

 

Posjeta i otkupljivaču kornišona – kompaniji Agro-Velić

Ministar Hrnjić posjetu Velikoj Kladuši iskoristio je i za posjetu kompaniji Agro-Velić, specijaliziranoj za otkup poljoprivrednih proizvoda, posebno kornišona.

Direktor ove kompanije, Elvedin Velić, zadovoljan je načinom na koji se resorno federalno ministarstvo odnosi prema poljoprivrednim proizvođačima u pogledu visine dodijeljenih novčanih podrški.

Velić je tokom prethodnih godina ostvario novčane podrške za aktivnosti zadruga i privrednih društava na  povezivanju ponude porodičnih poljoprivrednih gazdinstava i obrta s obzirom na činjenicu da ima ugovorne odnose s više od 100 registrovanih poljoprivrednih proizvođača. 

“Zahvaljujući investicijama koje smo imali ali i onima koje planiramo realizirati u narednom periodu, planiramo nastaviti aplicirati za novčane podrške Federalnog ministarstva poljoprivrede. U planu je i postavljanje solarnih panela na postojeće objekte čime ćemo smanjiti troškove koje nam proizvode hladnjače u kojima skladištimo proizvode, prvenstveno kornišone”, kazao je direktor Velić te naglasio da trenutno posjeduju skladišne kapacitete od 100 tona.

Velić je posebno ukazao na neophodnost promjene odnosa koji trenutno lokalna vlast ima prema privrednicima Velike Kladuše.

“Brojna ulaganja su zaustavljena ali i onemogućeno apliciranje za dodjelu sredstava od viših nivoa vlasti jer lokalna vlast ne izdaje neophodne dozvole koje se traže javnim pozivima i projektima”, istakao je Velić.

Sastancima je prisustvovao i Jasmin Hušić, zastupnik u Skupštini Unsko-sanskog kantona koji se zahvalio ministru Hrnjiću na izdvojenom vremenu i upriličenim sastancima s privrednicima Velike Kladuše.