Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministar Hrnjić s predsjednikom Uprave Razvojne banke FBiH: Sinergijski pristup i uspješna saradnja institucija za unapređenje sektora poljoprivrede

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Kemal Hrnjić, posjetio je Razvojnu banku Federacije Bosne i Hercegovine, gdje je s predsjednikom Uprave, Borislavom Trlinom, razgovarao o dosadašnjim rezultatima saradnje i budućim planovima podrške poljoprivrednim i prehrambenim proizvođačima. Sastanku su prisustvovali i Dalibor Milinković, izvršni direktor banke, te Lejla Kapur, direktorica Sektora kredita.
 
Analizirana je uspješnosti Kreditne linije za poljoprivredu, koja je već do sada omogućila plasiranje oko 3,5 miliona KM kreditnih sredstava poljoprivrednicima, uz dodatnih 2 miliona KM grant sredstava obezbijeđenih od strane resornog ministarstva. Efekti ove kreditne linije već su vidljivi na terenu kroz povećanje proizvodnje, proširenje kapaciteta i zadržavanje radnih mjesta, što u konačnici doprinosi rastu i razvoju poljoprivrede u Federaciji Bosne i Hercegovine.
 
Posebno je naglašeno zadovoljstvo kvalitetom rada timova obje institucije, čiji sinergijski pristup je omogućio pravovremeno i efikasno analiziranje i odobrenje zahtjeva poljoprivrednih proizvođača. Pritom su uspješno identificirani i otklonjeni nedostaci koji su se pojavili tokom realizacije, te su poduzete mjere za unapređenje procesa, s ciljem pružanja potpune podrške poljoprivrednicima.
 
Razgovarano je i o nastavku saradnje u 2025. godini uključujući planiranje novih  grant sredstava. Ovo dodatno potvrđuje posvećenost Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva te Razvojne banke FBiH da kontinuirano pružaju  značajnu podršku poljoprivrednom sektoru u Federaciji Bosne i Hercegovine.
 
Razvojna banka FBiH prepoznaje podršku poljoprivredi kao jedan od svojih strateških prioriteta, u skladu sa Strategijom razvoja Federacije BiH za period 2021-2027. godina i Planom rada Vlade Federacije BiH.