Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministar Hrnjić s Eryilmazom: Omogućiti prenos stručnih znanja iz oblasti poljoprivrede

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić u sjedištu ministarstva primio je Hakana Eryilmaza, savjetnika za poljoprivredu Ambasade Republike Turske u Bosni i Hercegovini.

Na sastanku je razgovarano o postojećoj saradnji u oblasti poljoprivrede kao i modalitetima za njeno unapređenje.

Istaknuta je važnost razmjene znanja i iskustava između dvije zemlje, posebno u oblasti modernizacije poljoprivrednih praksi i obrazovnih programa za mlade poljoprivrednike.

“Stručno obrazovanje doprinosi poboljšanju i efikasnosti u poljoprivredi a spremnost kolega iz Turske da znanja prenesu i podijele s poljoprivrednim proizvođačima u BiH ohrabruje i nagoviještava poboljšanja u oblasti poljoprivredne proizvodnje”, istakao je ministar Hrnjić.

Savjetnik Eryilmaz upoznao je ministra Hrnjića s aktivnostima koje poduzimaju s ciljem proširenja saradnje. Istaknuta je opredijeljenost za unapređenje postojeće saradnje u domenu organizacije naučno-stručnih konferencija iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije a pohvaljeni su i dosadašnje aktivnosti u kojima prednjače Poljoprivredno-prehrambeni i Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu koji su uspostavili uspješne saradnje s univerzitetima u Turskoj.