Ministar Hrnjić prisustvovao sastanku s predstavnicima udruženja osoba oboljelih od celijakije
Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić prisustvovao je sastanku koji je organizirala predsjednica Federacije BiH, Lidija Bradara, a kojem su pored predstavnika vladinih institucija, prisustvovali predstavnici nekoliko udruženja koja brinu o osobama oboljelim od celijakije. Cilj sastanka bio je razgovor o izazovima, potrebama i mogućnostima podrške osobama koje boluju od celijakije te razvoju politika koje će osigurati dostupnost bezglutenske prehrane širom Federacije BiH.
Pored ministra Hrnjića, sastanku su prisustvovali i pomoćnik ministra zdravstva FBiH Goran Čerkez te direktorica Zavoda za javno zdravstvo FBiH Vlatka Martinović. U ime udruženja oboljelih od celijakije sastanku su prisustvovali predstavnici Udruženja oboljelih od celijakije Kantona Sarajevo ”No gluten“, Udruge oboljelih od celijakije HNK ”Gluten free” i Udruge oboljelih od celijakije SBK.
Predstavnici udruženja koji su prisustvovali sastanku zalažu se za stvaranje boljih uslova za primjenu bezglutenske ishrane, s ciljem očuvanja zdravlja i sprečavanja bolesti, kroz kontinuiranu edukaciju oboljelih ali i njihovih porodica i šire zajednice.
Ministar Hrnjić istakao je opredijeljenost resornog federalnog ministarstva da podrži inicijative za olakšavanje pristupa bezglutenskim namirnicama u okviru javnih programa i poticaja za proizvođače koji se bave proizvodnjom bezglutenskih proizvoda. Također je naglasio važnost saradnje sa zdravstvenim, obrazovnim i nutricionističkim stručnjacima pri definiranju standarda i smjernica vezanih za bezglutensku prehranu.
“Proizvodnja bezglutenske hrane je zahtjevna i skupa, no važno je da započinjemo razgovore i kreiramo okvire. Usklađivanje sa standardima EU je neminovno i na tom putu moramo zakonski urediti ovu oblast, barem u smislu deklariranja proizvoda i standardizacije proizvodnje“, istakao je Hrnjić.
Predsjednica FBiH Lidija Bradara u svom obraćanju naglasila je potrebu za sistemskim rješenjima.
“Svjesna sam da se oni svakodnevno suočavaju s nizom problema od prehrane, preko pristupa zdravstvenim uslugama, do nedostatka sistemske podrške. Na institucijama je da u saradnji s udruženjima pokušamo pronaći rješenja koja će olakšati njihovu svakodnevnicu“, kazala je Bradara.
Predstavnici udruženja istakli su da je celijakija ili glutenska enteropatija nasljedni imunološko-posredovani poremećaj koji obilježava trajna nepodnošljivost glutena – bjelančevine koja se uglavnom nalazi u žitaricama poput pšenice, ječma i raži, a moguće i zobi. Riječ je o jednoj od najčešćih kroničnih gastroenteroloških bolesti koja se može pojaviti u bilo kojem životnom razdoblju. Celijakija je, za sada, doživotna autoimuna bolest koja dovodi do oštećenja, upale i atrofije sluznice tankog crijeva te smanjenog unosa hranjivih sastojaka u organizam.