Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministri Hrnjić i Akeljić razgovarali o unapređenju promocije i zaštiti poljoprivrednih proizvoda na području SBK

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić razgovarao je u sjedištu ministarstva s Advanom Akeljićem, ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srednjobosanskog kantona.

Sastanku su prisustvovali i Pejo Janjić, savjetnik federalnog ministra i Vahid Skrobo, član Udruženja poljoprivrednika i stočara “Karaula – Vlašić”.

Akeljić i Skrobo prezentirali su aktivnosti resornog kantonalnog ministarstva i udruženja na organizaciji izložbe i sajma priplodnih krava, ovce pramenke i Travničkog (Vlašićkog) sira. Cilj ovog sajma je promocija i unapređenje stočarstva i proizvodnje sira u ovom kantonu i šire. Sajam bi, prema riječima Skrobe, koji je predsjednik organizacionog odbora ove manifestacije, trebao privući značajan broj posetilaca, kako iz zemlje, tako i iz inostranstva, te doprinijeti jačanju privrede i razmjeni stručnih znanja među poljoprivrednicima.

Izražena je zahvalnost za dosadašnju saradnju s resornim federalnim ministarstvom te upućen poziv za prisustvo navedenoj izložbi i sajmu.

Ministar Hrnjić sa savjetnikom Janjićem iskazao je podršku aktivnostima kojima se nastoji unaprijediti promocija poljoprivrednih proizvoda ovog dijela Bosne i Hercegovine te sajamske aktivnosti podići na veću razinu.

Ministarstvo će shodno postojećem Programu novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju, te postojećim pravilnicima koji pobliže definišu načine i kriterije za dodjelu novčanih podrški, pružiti podršku organizaciji poljoprivrednih sajmova koji doprinose promociji domaćih poljoprivrednih proizvoda.