Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Brković i Raščić učestvovali u radu 18. godišnjeg radnog sastanka ministara poljoprivrede JI Evrope

Predstavnici Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Nijaz Brković i Emir Raščić, učestvovali su u radu 18. godišnjeg radnog sastanka ministara poljoprivrede jugoistočne Evrope. Radni sastanak održan je u Skoplju u Sjevernoj Makedoniji a predstavnici ministarstava, ministri i šefovi delegacija okupljeni pod okriljem Stalne radne grupe za regionalni ruralni razvoj (SWG) razgovarali su o budućim dešavanjima u sektoru poljoprivrede i ruralnog razvoja u ovom regionu.

Nijaz Brković, pomoćnik federalnog ministra za ruralni razvoj i savjetodavne službe i Emir Raščić, šef Odsjeka za prehrambenu industriju, istakli su opredijeljenost za podršku nastojanjima da Bosna i Hercegovina dobije kandidatski status u pregovorima o pristupanju Evropskoj uniji što bi u značajnoj mjeri doprinijelo poboljšanju sveukupnog ambijenta ali i privrednog, a time i poljoprivrednog, razvoja naše zemlje.

“Cijenimo da dokumenti koje pripremamo i usvajamo trebaju biti usklađeni sa Zelenom agendom za Zapadni Balkan i Zajedničkom poljoprivrednom politikom EU. Jedan takav je i Strategija razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja Federacije BiH za period 2021-2027., koja je usvojena, i za koji bismo mogli reći da je u suštini „evropski“ dokument. 

Svjesni smo važnosti dostizanja standarda kvalitete i sigurnosti hrane koji direktno podižu razinu konkuretnosti naših poljoprivrednih proizvođača i stvaraju preduslove za plasman roba i usluga na evropsko i svjetsko tržište. Na tom planu pružamo punu podršku i kooperativnost institucijama na državnom nivou te ćemo u narednom periodu biti konstruktivan sagovornik  zarad poboljšanja sektora poljoprivrede i ruralnog razvoja u Bosni i Hercegovini. 

Smatramo neophodnim ukazati i na potrebu kreiranja novih inovativnih rješenja i poljoprivredno-prehrambenih sistema u poljoprivrednoj proizvodnji u Bosni i Hercegovini ali i zemljama jugoistočne Evrope. 

Kao ministarstvo poljoprivrede koje vodi računa o poljoprivrednim proizvođačima ali i svima koji su uključeni u razvoj poljoprivrede, smatramo neophodnim ukazati na potrebu unapređenja saradnje na području poljoprivrede i ruralnog razvoja, poljoprivrednog zemljišta, šumarstva ali i proizvodnje hrane te pozivamo na uvođenje mjera i aktivnosti u okviru Berlinskog procesa, posebno aktivnosti koje su vezane za regionalno partnerstvo za klimatske promjene ali i unapređenje regionalne saradnje”, istakao je pomoćnik Brković tokom obraćanja na 18. godišnjem radnom sastanku ministara poljoprivrede jugoistočne Evrope.

Učesnici sastanka izrazili su odlučnost da kreiraju politike i nacionalne akcione planove kako bi postigli nacionalnu i regionalnu sigurnost hrane i stratešku autonomiju u otvorenoj ekonomiji, osiguravajući održivu i konkurentnu proizvodnju hrane dostupnu za stanovništvo ovog regiona.