Ministar Hrnjić sastao se s predstavnicima Udruženja peradara Federacije BiH

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić sa savjetnicima održao je sastanak s predstavnicima Udruženja peradara Federacije BiH.

Sastanku su u ime Udruženja prisustvovali Mevludin Kahvedžić, predsjednik Udruženja peradara Federacije BiH, Amer Alić, sekretar Udruženja peradara FBiH, te Salem Dupovac, predsjednik Udruženja peradara Kantona Sarajevo i član Upravnog odbora Udruženja peradara Federacije BiH.

Prema riječima predstavnika ovog Udruženja, Bosna i Hercegovina je trenutno jedina zemlja s Balkana koja posjeduje dozvolu za izvoz mesa peradi na tržište Evropske unije, što predstavlja značajan uspjeh domaćeg peradarskog sektora i potvrdu kvaliteta proizvodnje.

Tema sastanka bila je i pojava salmonele u peradarstvu, s posebnim osvrtom na neujednačenu praksu uzorkovanja i kontrole po kantonima. Ukazano je da se u Zeničko-dobojskom kantonu uzorkovanje provodi na nivou od 20%, dok se u Kantonu Sarajevo vrši kontrola 100% uzoraka, što dovodi do nejednakog tretmana proizvođača. Predstavnici Udruženja zatražili su ujednačavanje praksi na području Federacije BiH, kao i uvođenje poticaja za sufinansiranje štete nastale usljed pojave salmonele.

Ministar Hrnjić izrazio je spremnost da se razmotri uvođenje modela sufinansiranja štete nastale pojavom salmonele, uz uslov da u finansiranju učestvuju i kantoni sa 50%, dok bi Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva obezbijedilo preostalih 50% sredstava.

Tokom sastanka prezentirani su i podaci o poticajima za peradarsku proizvodnju u periodu od 2022. do 2025. godine, koji pokazuju povećanje ukupnih izdvajanja s 970 hiljada KM u 2022. godini na 3,4 miliona KM u 2025. godini. Predstavnici Udruženja peradara FBiH iznijeli su prijedlog da se iznos poticaja poveća sa dosadašnjih 25 na 30 feninga po kljunu.

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ostaje opredijeljeno za nastavak saradnje s Udruženjem peradara FBiH, s ciljem jačanja konkurentnosti peradarskog sektora, zaštite proizvođača i očuvanja visokih standarda sigurnosti hrane.