Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministar Dedić na otvaranju sajma privrede u Tešnju

Ministar Dedić na otvaranju sajma privrede u Tešnju

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić prisustvovao je jučer otvaranju 13. Sajma privrede u Tešnju koji je okupio više od 200 izlagača iz BiH i iz regije.

Tom prilikom ministar Dedić je istakao da ovaj sajam već niz godina, na poseban način, objedinjuje i spaja različite ali međusobno ovisne i usko povezane sektore privrede BiH povezujući ih sa širom regijom kao i Evropom.

„Drago što je ovaj sajam usmjeren na afirmaciju pozitivnih i uspješnih primjera privrede, ističući komparativne prednosti BiH te promovišući lokalne zajednice, kao što je Tešanj, kao pokretača i nezaobilaznog faktora u razvoju države“, rekao je Dedić.

U okviru delegacije na čijem su čelu bili predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i premijer FBiH Fadil Novalić, ministar Dedić je održao sastanak sa načelnikom općine Tešanj Suadom Huskićem.

Tokom sastanka ministar Dedić je istakao da je za poljoprivrednike sa područja općine Tešanj iz Budžeta FBiH u prošloj godini isplaćeno 2.056.319,22 KM.

Također, podsjetio je da je općina Tešanj jedna od općina FBiH na čijem području Ministarstvo provodi Projekat vodoopskrbe i odvodnje otpadnih voda u FBiH (WATSAN). Vrijednost projekta na području ove općine je preko 12 miliona eura. Od toga je Ministarstvo za ovu općinu osiguralo grant sredstva u iznosu od 1.080.181 eura.

Načelnik Huskić je informirao sagovornike o budućim planiranim projektima, prije svega izgradnjom nove poduzetničke zone, zahvaljujući kojoj će se povećati broj zaposlenih u ovoj općini.