Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

UPOZORENJE: Pojačana kontrola životinja

UPOZORENJE: Pojačana kontrola životinja

Na današnjoj sjednici Vlade FBiH u Mostaru, na prijedlog Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Vlada je usvojila zaključak kojim je zatraženo od federalne i svih kantonalnih veterinarskih inspekcija pojačana kontrola životinja na mjestima sabiranja i prodaje, a to zbog povećanog prometa malih i velikih preživara uoči Bajramskih praznika. Isti zahtjev uputilo je danas Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva federalnoj i svim kantonalnim veterinarskim inspekcijama, s ciljem zaštite zdravlja stanovništva.   

Kako je za Fenu potvrdio federalni ministar Šemsudin Dedić, od nadležnih institucija traži se da iz prometa isključe nevakcinisane i neobilježene životinje. „Čak i ako to znači da će veterinarske inspekcije morati da rade danonoćno i tokom vikenda, njihov je zadatak da obezbijede odgovarajuću kontrolu životinja, pa da građani mogu, bez brige za vlastito zdravlje, nabaviti kurbane i pripremiti se za predstojeće praznike. Problem zaraznih bolesti postoji kod nas, kao i u drugim državama, iako moram reći da se u javnosti često barata raznim neprovjerenim i preuveličanim informacijama”, rekao je.

Resorni ministar upozorava građane da nabavku životinja vrše samo na provjerenim mjestima i iz provjerenih izvora. „Postoje indicije da se u prometu nalaze životinje bez propisane veterinarske dokumentacije koje u Bosnu i Hercegovinu stižu ilegalnim putem, tako da želim skrenuti pažnju na ovaj problem, a posebno pred praznike kada moraju biti uvedene dodatne i pooštrene kontrole, jer tada i raste promet životinja nepoznatog porijekla“, zaključio je Dedić.

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva uputilo je danas federalnoj i svim kantonalnim veterinarskim inspekcijama zahtjev za pojačanom kontrolom životinja na mjestima sabiranja i prodaje, a to zbog povećanog prometa malih i velikih preživara uoči Bajramskih praznika.