Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministar Dedić: Pojačati kontrolu uvoza mesa iz EU

Ministar Dedić: Pojačati kontrolu uvoza mesa iz EU

Na današnjem sastanku održanom u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić istakao je potrebu zaštite domaće proizvodnje i poljoprivrednih proizvođača.

“Mi nastojimo da izvozimo meso prve i druge klase u EU i Tursku, a istovremeno uvozimo velike količine mesa treće i četvrte klase. Imamo pravo da u narednom periodu poduzmemo određene mjere i zbog zaštite zdravlja stanovništva i zbog zaštite domaće proizvodnje”, kazao je ministar Dedić. Dodao je da osim aktivnosti na ispunjavanju uslova za izvoz u EU i druga tržišta, treba provoditi jače kontrole kad je u pitanju uvoz.

 

Na sastanku je razgovarano i o dogovorenom izvozu mesa u Tursku, budući da sutra u BiH dolazi zamjenik ministra poljoprivrede te zemlje s kojim će se razgovarati o otvorenim pitanjima vezano za ovaj aranžman i sporosti u pripremama turske strane. Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, zajedno sa entitetskim ministrima, poručio je kako će od sutra već krenuti s aktivnostima koje imaju za cilj zaštitu domaće proizvodnje. Ministri su također na sastanku razmatrali pitanje popisa stočnog fonda, kontrole uvezenog mesa iz zemalja u kojima su aktuelne određene bolesti stoke te ubrzanje proces izvoza mesa u Tursku.

“Popis stočnog fonda je neophodan radi konačnog dobijanja dozvole za izvoz crvenog mesa u EU. Razmatrali smo mogućnost nastavka uspostave infrastrukture jer je to vrlo važno, te smo razgovarali o pojavi bolesti goveda u nekim zemljama EU i potrebi BiH da pristupi pripremama i aktivnijem uključenju inspekcijskih organa u oba entiteta i Kancelarije za veterinarstvo BiH kako bi se zaštitili ljudi”, rekao je Šarović.