Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministar Dedić potpisao ugovore u vrijednosti od 450 000 KM za sufinansiranje projekata u poljoprivredi

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić danas je potpisao šest ugovora o korištenju sredstava novčane podrške sa klijentima kojima su odobrena kreditna sredstva kod Razvojne banke za ulaganja u poljoprivredu. Radi se o grant sredstvima koje je Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva osiguralo u ovogodišnjem Programu poticaja za sufinansiranje investicija u poljoprivredi i prehrambenoj industriji u okviru kreditne linije Razvojne banke Federacije BiH. Zbirni iznos investicija ovih šest projekata iznosi 1,8 miliona, od čega će Ministarstvo subvencionirati oko 450 000 KM.

Naime, prema Protokolu o saradnji koji je potpisan sa Razvojnom bankom, Ministarstvo osigurava 25% sredstava u vidu granta, klijent učestvuje sa 25% vlastitih sredstava, a banka 50% sredstava u obliku kredita. U tu svrhu Ministarstvo je kod Razvojne banke deponiralo 3.000.000,00 KM, a banka je osigurala sredstva iz svog portfelja u vrijednosti od 6.000.000,00 KM. Rok otplate kredita je od 18 mjeseci do 15 godina, grace period je do 36 mjeseci, a nominalna kamatna stopa je 3% fiksno na godišnjoj razini.

“Drago mi je što smo uspostavili uspješnu saradnju sa Razvojnom bankom Federacije te se nadam da je ovo samo početak našeg zajedničkog nastojanja da olakšamo pristup sredstvima finansiranja našim proizvođačima i doprinesemo dugoročnoj održivosti investicija u poljoprivredi i prehrambenoj industriji,” kazao je ministar Dedić.

                                                                                                                                   

Predsjednik uprave Razvojne banke Federacije BiH Semir Fejzić je istakao da je Razvojna banka opredjeljena za partnerstvo sa poljoprivrednicima te će  i dalje podržavati projekte kojima se unapređuje ovaj sektor.   

Sredstva kredita i granta koriste se za: investicije u poljoprivredne mašine, opremu i priključne uređaje za biljnu i stočarsku proizvodnju, sufinansiranje visoko kvalitetne rasplodne stoke, investicije u izgradnju ili proširenje, odnosno opremanje građevinskih objekata u svrhu obavljanja poljoprivredne proizvodnje ili prerade poljoprivrednih proizvoda, investicije u podizanje višegodišnjih nasada, te potporu za legalizaciju građevinskih objekata i ispunjavanje okolišnih standarda.

Pored ove kreditne linije kod Razvojne banke Federacije BiH, uspostavljen je i Kreditno-garantni program za poljoprivredu i prehrambenu industriju.