Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Obavijest za bh. izvoznike hrane i pića u Sjedinjene Američke Države

Registrar Corp – kompanija koja izvoznicima hrane i pića iz Bosne i Hercegovine pruža savjetodavne usluge i administrativnu pomoć u oblasti dobijanja saglasnosti od Američke uprave za hranu i lijekove (FDA), izvijestila je Ambasadu BiH u Sjedinjenim Američkim Državama o novima pravilima koja navedeni izvoznici trebaju ispoštovati, kako slijedi:

  1. Rok za obnovu registracije kod FDA – 31.12.2020. godine

Američka uprava za hranu i lijekove (Food and Drug Administration – FDA) poziva poduzeća za proizvodnju hrane i pića koja izvoze u SAD da izvrše obnovu registracije u periodu od 1.10. –  31.12.2020. godine.

Ako navedena poduzeća iz BiH propisno ne izvrše obnovu registracije, njihovim pošiljkama će biti odbijen ulaz u SAD. Od 2020. godine, prilikom obnove registracije, objekti za proizvodnju hrane trebaju priložiti i Jedinstvene identifikatore objekta (Unique Facility Identifiers – UFI). Ako objekat već ne posjeduje UFI, potrebno je da ga odmah pribavi. FDA trenutno priznaje samo D-U-N-S brojeve kao jedinstvene identifikatore objekta.

  1. Rok za usklađivanje sa novim zahtjevima za etiketiranje proizvoda01.01.2021. godine

FDA je uvela nova pravila u pogledu tablice nutritivnih vrijednosti na etiketama proizvoda hrane, pića i dodataka ishrani. Poduzeća sa godišnjim prometom prehrambenih proizvoda manjim od 10 miliona dolara dužna su uskladiti se sa ovim novim pravilima do 01.01.2021. godine. Rok za veća poduzeća je bio januar 2020. g. Pošto su greške na etiketama bile vodeći uzrok zbog kojih je FDA zadržavala pošiljke, poduzeća u BiH bi trebala odmah početi s izmjenama na etiketama u skladu sa novim zahtjevima FDA.

Za sve nejasnoće vezano za gore navedeno, kao i podršku pri obnovi registracije, dobivanju jedinstvenih identifikatora i izmjenama etiketa, izvoznici iz BiH se mogu obratiti kompaniji Registrar Crop.