Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministri Košarac, Dedić i Pašalić sa kineskim ambasadorom o izvozu u Kinu

Zajedno sa ministrima poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske Šemsudinom Dedićem i Borisom Pašalićem, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac održao je danas sastanak sa kineskim ambasadorom u Bosni i Hercegovini Ji Pingom na temu izvoza poljoprivrednih proizvoda u Kinu. 

   

Dogovoreno je da se u narednom periodu uspostavi radna grupa koja će raditi na povećanju saradnje između dvije strane, te na ispunjavanju svih uslova za dobivanje dozvola i neophodnih certifikata za izvoz poljoprivrednih proizvoda u Kinu, s posebnim naglaskom na mlijeko, crveno meso, med i ljekovito bilje. Istaknuta je također potreba organiziranja bilateralnih sastanaka između eksperata iz tog sektora u cilju razmjene iskustava.

Ministar Dedić se zahvalio predstavnicima Kine na spremnosti da povećaju robnu razmjenu sa BiH te istakao važnost saradnje da se što prije ispune uslovi za izvoz bh. proizvoda na kinesko tržište, koje otvara velike mogućnosti za naše proizvođače. 

Naime, ovom sastanku je prethodio Samit “17 plus jedan” koji se održao u virtuelnom formatu 09.02.2021. godine između Kine i zemalja Centralne i Istočne Europe, gdje je istaknuto da je obim trgovine između Kine i zemalja Centralne i Istočne Europe po prvi put premašio vrijednost od 100 milijardi dolara, dosegavši 103,15 milijarde dolara u 2020 godini. Na ovom Samitu, Kina je najavila da u narednih pet godina planira iz ovih 17 zemalja uvesti roba u vrijednosti od 170 milijardi dolara, te udvostručiti uvoz poljoprivrednih proizvoda iz ovog dijela Evrope.

Usaglašeno je također da se održi sastanak s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije u cilju razmjene iskustava i pozitivnih praksi u saradnji s NR Kinom.