Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Danas je Svjetski dan voda

Zbog pandemije koronavirusa i poštovanja epidemioloških mjera, institucije za upravljanje vodama u Bosni i Hercegovini ove godine nisu u prilici da 22. marta održe tradicionalni zajednički radni skup povodom obilježavanja Svjetskog dana voda.

Svjetski dan voda se ove godine obilježava na temu vrednovanja vode, što je veoma značajno u vremenu borbe protiv pandemije koronavirusa. Ovogodišnjom temom nastoji se skrenuti pozornost na globalnu krizu koja se veže uz vode te važnost postizanja šestog cilja održivog razvoja UN-a – vodovodni i kanalizacioni sistemi za sve ljude do 2030. godine. Vrednovanje vode znači puno više od njene cijene. Šta voda znači ljudima? Šta nam voda znači u kući, u vrtićima, školama i na radnim mjestima? Koliko voda znači za higijenu, zdravlje, dostojanstvo i produktivnost svakog čovjeka? Koliko je voda važna za svaku kulturu, religiju i narodne običaje, za proizvodnju hrane, za poljoprivredu, industriju, turizam i sveukupnu ekonomiju? Koliko je voda važna za očuvanje prirode i životne sredine? Sva navedena pitanja usmjeravaju na odgovor da je život čovjeka nemoguć bez vode, jer ne postoji nijedan segment naših života koji nije vezan i ne zavisi od vode i njene upotrebe.

Bosna i Hercegovina raspolaže značajnim vodnim resursima i po tome je među vodećim državama u svijetu. Zbog toga je od izuzetne važnosti dosljedna primjena važećih propisa i efikasna organizacija djelovanja i rada institucija u ovoj oblasti. Međunarodne konvencije i protokoli, kao i domaći zakoni, obavezuju Bosnu i Hercegovinu da vodi brigu o zaštiti vodnih resursa po uzoru na europski model. Isto tako, moramo biti otvoreni i za nove prijedloge kojima ćemo naš sistem upravljanja vodama prilagoditi zahtjevima Europske unije.

Voda je najdragocjeniji resurs Bosne i Hercegovine. Ukoliko na pravi način iskoristimo tu vrijednost, uz odgovorno upravljanje vodama, naše vodno bogatsvo može da postane ozbiljan pokretač razvoja za Bosnu i Hercegovinu. Stoga, naša poruka javnosti u Bosni i Hercegovini je da se svaki pojedinac i cjelokupno društvo zapitaju koliko je voda važna za njih lično, za njihove porodice i prijatelje, za sve ljude i njihove potrebe, i da prema tome vrednuju vodu.