Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministar Dedić: Podrška Evropske unije za nova ulaganja u ruralnu infrastrukturu

EU4AGRI, četverogodišnji (2020-2024) projekat koji finansira Evropska unija vrijedan 20.25 miliona eura, čiji je cilj modernizacija poljoprivredno-prehrambenog sektora u Bosni i Hercegovini, objavio je ove sedmice Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava investicijama  za unapređenje  i razvoj ruralne/lokalne tržišne infrastrukture u Bosni i Hercegovini. Projekat provode i sufinansiraju Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i Češka razvojna agencija (CzDA).

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva jedan je od glavnih partnera u izradi, provođenju, praćenju i ocjenjivanju mjera podrške kroz ovaj projekat.

Tokom 2021. godine planirano je da se izradi i objavi šest novih mjera podrške ukupne vrijednosti od oko 10 miliona KM koje se odnose na primarnu proizvodnju, preradu, ruralni turizam, poljoprivrednu infrastrukturu, diverzifikaciju i jačanje savjetodavnih službi.

Jedna od tih mjera je obuhvaćena objavljenim Javnim pozivom koji je se odnosi na dodjelu bespovratnih sredstava investicijama za unapređenje i razvoj ruralne/lokalne tržišne infrastrukture u Bosni i Hercegovini. Ukupni raspoloživi budžet namijenjen za ovaj Javni poziv iznosi 1.95 miliona KM.

“Pozivam jedinice lokalne samouprave da prijave projekte na ovaj Javni poziv koji traje do 18. juna, a kojim će se podržati ulaganja u infrastrukturu za aktivnosti povezane s poljoprivredom i ruralnim razvojem, kao što su zelene pijace, tržnice, infrastruktura i usluge za otkup, prodaju i distribuciju poljoprivredno-prehrambenih proizvoda kao i poboljšanje njihove kvalitete i dostupnosti na tržištu te razvoj kanala prodaje i marketinga”, kazao je Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić.