Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Federalno ministarstvo poljoprivrede obezbijedilo podršku proizvođačima, prerađivačima i otkupljivačima maline

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva podržalo je održavanje 15. međunarodnog sajma organske proizvodnje i eko turizma “Dani maline 2021“ u Novom Travniku.

Sajamska manifestacija koja okuplja izlagače i otkupljivače maline te predstavnike vlasti i ove godine organizirana je s ciljem jačanja domaće proizvodnje, konkurentnosti domaćih proizvođača na tržištu i podrške proizvođačima maline. 

Husnija Kudić, savjetnik Federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudina Dedića, kazao je da Ministarstvo kroz Model ostalih vrsta podrški podržava manifestacije čiji je cilj jačanje konkurentnosti domaćih proizvođača.

“U odnosu na prilično teška vremena za proizvodnju maline od prije nekoliko godina, danas je situacija nešto drugačija. Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva kroz Program novčanih podrški poljoprivredi uvrstilo i podršku organizatorima proizvodnje, zadrugama i drugim pravnim licima za jačanje njihovih savjetodavnih i drugih organizacionih kapaciteta, te prezentaciju i organiziranje različitih manifestacija, organizacija otkupa i izvoza, certifikaciju proizvodnji“, kazao je Kudić u povodu otvaranja Sajma.

Kudić se osvrnuo i na podrške poljoprivrednim proizvođačima koji se bave uzgojem i prodajom maline.

“Ministarstvo je kroz Program podrški poduzelo određene mjere u cilju revitalizacije i podizanja novih nasada maline. Kroz model podrške ruralnom razvoju osigurano je do 35% povrata sredstava  od ostvarene investicije u podizanje trajnih nasada maline te u nabavku opreme i mehanizacije“, izjavio je Kudić.