Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Poziv za angažiranje eksperata – fizičkih lica za pružanje konsultantskih usluga

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva (u daljem tekstu: Federalno ministarstvo) u skladu sa Zakonom o razvojnom planiranju i upravljanju razvojem u Federaciji Bosne i Hercegovine („Službene novine Federacije BiH“, broj 32/17) ima obavezu da izradi Strategiju poljoprivrede i ruralnog razvoja Federacije Bosne i Hercegovine 2021. – 2027. godina (u daljem tekstu: Strategija). Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je donijela Odluku o izradi Strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja Federacije Bosne i Hercegovine 2021. – 2027. godina, („Službene novine Federacije BiH“, br. 62/20 i 67/21) gdje su određeni osnovni postulati za izradu Strategije. Federalno ministarstvo kao nosilac izrade Strategije imenovalo je Koordinacioni odbor za izradu Strategije koji ima zadatak da koordinira i vodi proces izrade Strategije, kao i Centralni i Izvršni tim za izradu Strategije koji će obavljati operativne poslove vezane za izradu Strategije. Federalno ministarstvo će imenovati i Radne grupe za izradu strategije. Sva pobrojana radna tijela formiraju se da bi se osigurala primjena svih odredbi Zakona o razvojnom planiranju i upravljanju razvojem u Federaciji Bosne i Hercegovine i Uredba o izradi strateških dokumenata u Federaciji Bosne i Hercegovine („Službene novine Federacije BiH“, broj 74/19). U svim radnim tijelima, izuzev Koordinacionog odbora, bit će angažirani eksperti za relevantne oblasti koje je odredio Koordinacioni odbor.

Koordinacioni odbor je odredio slijedeće relevantne oblasti:

  1. Voćarstvo i vinogradarstvo;
  2. Ratarstvo i povrtlarstvo;
  3. Animalna proizvodnja;
  4. Resursi i okoliš;
  5. Ruralni razvoj i turizam;
  6. Poslovno okruženje i zakonodavni okvir;
  7. Prehrambena industrija i
  8. Ribarstvo.

Pored Glavnog eksperta u Centralnom timu u radu radnih grupa, za svaku određenu oblast, bit će angažirani eksperti.

Od eksperata se očekuje da pripremaju i vode sastanke radne grupe, vrše koordinaciju rada na sastancima i online komunikaciju, sublimiranje grupnog i individualnog rada članova radne grupe. Zajedno sa drugim voditeljima radnih grupa, dužni su obezbijediti da je konačan tekst strateškog dokumenta konzistentan dokument i usklađen sa zadatom metodologijom.

U okviru svojih dužnosti, ekspert će biti odgovoran za sastavljanje, osiguranje kvalitete i usklađivanje svih relevantnih dijelova situacione analize sa SWOT-om, kao i definisanje strateških ciljeva, prioriteta i mjera iz relevantne oblasti. Također, ekspert će davati smjernice i savjete članovima radne grupe u definiranju  prioriteta, mjera i strateških projekata.

U provođenju utvrđenih zadataka, ekspert će dobiti metodološke smjernice i podršku te raditi u bliskoj saradnji sa glavnim ekspertom za izradu Strategije.

Predviđeno je angažovanje u trajanju od 10-15 radnih dana u periodu od oktobar – decembar 2021. godine. Jedna osoba se može prijaviti za najviše jednu oblast. Detaljnije obaveze kao i prava eksperata bit će definirani Ugovorom zaključenim između Federalnog ministarstva i izabranog eksperta.

Ovaj poziv se objavljuje samo na web stranici Federalnog ministarstva.

Svi zainteresirani mogu dostaviti prijavu/pismo interesa sa naznakom oblasti za koju izražavaju interes za pružanje konsultantskih usluga gdje obavezno navode relevantno radno iskustvo, zajedno sa ažuriranom radnom biografijom (CV) na B/H/S jeziku na email adresu: kabinet [at] fmpvs.gov.ba najkasnije do 13.10.2021. godine.