Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Održan Šesti međunarodni kongres pčelarstva i pčelinjih proizvoda

Šesti međunarodni kongres pčelarstva i pčelinjih proizvoda održan je i ove godine 20. i 21. novembra u Sarajevu. Organizaciju je podržalo Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, kojeg je na kongresu predstavljao savjetnik ministra Husnija Kudić. Kongres je otvorio mogućnosti da se razmijene znanja, iskustva i vještine te razmotre nove i inovativne mogućnosti u pčelarskoj proizvodnji.

Izražena je podrška radu Udruženja za nutricionizam i dijetetiku “Hranom do zdravlja“ kao i njihovim partnerima, organizatorima Kongresa pčelarstva, što svojom stručnošću i inovativnošću uveliko doprinose unapređenju pčelarske proizvodnje u BiH.

“Želim istaći da pčelarstvo u Federaciji BiH bilježi stalni pozitivan trend u svom razvoju, zahvaljujući prvenstveno mjerama koje je poduzelo Federalno ministarstvo poljoprivrede. Pčelarima zahvaljujemo na saradnji koju smo uspostavili i koju proširujemo  kao i na njihovom radu kojim doprinose i općoj društvenoj koristi što ih čini svjesnijim dijelom našega društva. Federalno ministarstvo poljoprivrede završilo je prilagodbu i unapređenje različitih provedbenih propisa, uredili smo Registar, prilagodili uvjete za ostvarivanje mjera podrške i ove godine zahvaljujući tome došli na nivo cca milion KM koje ćemo izdvojiti kroz mjere podrške za pčelarstvo u Federaciji BiH“, kazao je savjetnik Kudić.

Kongres je završen usvajanjem rezolucije uz petnaest zaključaka te preporukama da se nastavi sa stalnim obrazovanjem pčelara kako bi se unaprijedilo njihove znanje i primjena tog znanja u cilju povećanja konkurentnosti pčelara i održivosti pčelarstva.