Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministar Dedić s ambasadorom Sedarom o važnosti šuma za razvoj pčelarstva

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić danas je u kabinetu Ministarstva primio ambasadora Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini Damijana Sedara. Tokom sastanka razgovarano je o saradnji u oblastima poljoprivrede i šumarstva, uz poseban osvrt na pčelarstvo i ulogu koje šume imaju u ovoj oblasti.

Ambasador Sedar upoznao je ministra Dedića o slovenskim planovima povodom obilježavanja Svjetskog dana pčela, 20. maja ove godine, istakavši napore koje Slovenija, kao zemlja pčelara, ulaže u razvoj pčelarstva i očuvanje pčela kao vrste od izuzetne važnosti za poljoprivredu i biološku raznolikost.

Govoreći o važnosti šuma i šumskih područja za proizvodnju meda i opstanak pčela, ministar Dedić pozvao je ambasadora Sedara da zajednički zasade medonosna drveća 21. marta povodom obilježavanja Međunarodnog dana šuma u cilju isticanja važnosti šuma za sveukupni razvoj, a posebice razvoj pčelarstva.   

Tokom sastanka razgovarano je i o organskoj poljoprivredi i potencijalima koje ova vrsta proizvodnje nudi te mogućnostima bilateralne saradnje između dvije zemlje, uključujući i područja koja su očišćena od mina, s obzirom da Slovenija već duži period podržava aktivnosti deminiranja poljoprivrednog zemljišta u BiH.