Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Dedić: Unaprijediti lovstvo za 37.000 lovaca u FBiH

Savez lovačkih organizacija u Bosni i Hercegovini i Lovačko društvo „Igman“ Ilidža organizirali su danas akciju lova na štetočine i druženje lovaca u Rakovici, u blizini Sarajeva.

Prisutnim lovcima, tokom druženja, obratili su se i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić i predsjednik Saveza lovačkih organizacija u BiH Muhamed Hodžić, koji su poručili da prostor za unapređenje lovstva postoji te da je resorno ministarstvo iniciralo određene aktivnosti na poboljšanju zakonske regulative.

“Lov je privredna grana od značaja za Federaciju BiH i danas smo se odazvali na poziv Saveza lovačkih organizacija kako bi razgovarali o prijedlozima za unapređenje lovstva”, rekao je Dedić.

Naglasio je da je u pripremi novi zakon o lovstvu, te je namjera predloženim rješenjima ukloniti nedostatke uočene u primjeni sadašnjeg Zakona o lovstvu, te poboljšati stanje kada je u pitanju planiranje gospodarenja lovištima na zadovoljstvo više od 37.000 lovaca u Federaciji BiH.

Novim zakonskim rješenjima želi se uvesti više reda u lovstvu, počevši od gospodarenja lovištima, uzgoju, zaštiti, lovu i prometu divljači i njenih dijelova te upotrebi lovačkog oružja, potaknuti lovni turizam, osnažiti lovačku etiku te djelotvornije uključiti korisnike lovišta i lovce u razvoj i unapređenje lovstva kao važne privredne grane.

Predsjednik Saveza lovačkih organizacija u BiH Muhamed Hodžić istaknuo je da su se ovom prilikom lovci prije svega družili jer su ljubitelji prirode i životinja.

“Nisu lovci samo radi lova, nego su prevashodno ljudi koji vode brigu o divljači, učestvuju na pošumljavanjima i slično. Savez redovno provodi aktivnosti da okupe lovce iz čitave Federacije. Cilj nam je druženje, kao i akcija čišćenja štetočina u lovištu. Za nas su šetočine lisice, koje prouzrokuju puno problema pogotovo sada u ovom vremenu kada sva divljač već traži mjesto gdje će donijeti mlade. Naš je cilj da spasimo tu divljač”, rekao je Hodžić.

Pored navedenog, resorno ministarstvo u saradnji s Federalnim ministarstvom okoliša i turizma imenovalo je Stručni savjet i Interventni tim za velike zvijeri u FBiH čiji je zadatak da se bavi urgentnim situacijama u cilju humane brige i dobrobiti velikih zvijeri, kao i bržeg izvršavanja obaveza u slučaju potrebe za hitnim intervencijama.

Skup je bio prilika da se ukaže i na poduzete aktivnosti u cilju poboljšanja gospodarenja mrkim medvjedom na teritoriji Federacije. U tom kontekstu resorno ministarstvo izradilo je tekst Odluke o osnivanju uzgojnih područja za mrkog medvjeda i istu uputilo nadležnim kantonalnim ministarstvima na mišljenje, odnosno davanje prijedloga za ustanovljenje uzgojnih područja za mrkog medvjeda.