Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Predstavnici Federalnog ministarstva poljoprivrede na Međunarodnoj naučnoj konferenciji o Industriji 4.0

Odjeljenje tehničkih nauka Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine organiziralo je Međunarodnu naučnu konferenciju „Aplikacija Industrije 4.0 – prilika za novi iskorak u svim industrijskim granama“ u Sarajevu.

“Kompanije u svim industrijskim i neidustrijskim granama susreću s velikim problemima, posebno u trenutku kada se nalazimo u vremenu četvrte industrijske revolucije („Industrije 4.0“), u vremenu IKT (informaciono-komunikacione tehnologije), internet tehnologije, internet servisa, pametnih senzora, odnosno digitalne tehnologije koja pruža velike mogućnosti. Cilj „Industrije 4.0“ je postići potpuno inteligentne proizvodne procese, potpuno inteligentne fabrike, stvoriti inteligentno okruženje. Postoje nove tehnološke, proizvodne, organizacijske i druge metode i modeli koji osiguravaju unapređenje i modernizaciju proizvodnje, odnosno koje dovode do prepoznatljivosti kompanija na tržištu. Tehnološke promjene u svijetu se događaju vrlo brzo. To zahtijeva promjene u obrazovnim sistemima kojima bi se mladi kadar pripremao za izazove koji dolaze“, navedeno je tokom konferencije.

Inovativne i napredne tehnologije poput samonavodećih mašina za obradu zemljišta, automatiziranih plastenika sa senzorima, IoT (Internet of Things) u poljoprivredi i očitovanje podataka u realnom vremenu, softvera za praćenje rasta  i razvoja biljaka, inovativnih sistema za mužu, korištenja dronova za praćenje usjeva, prskanja pesticida, navodnjavanja, sadnje i analize polja, korištenja GPS sistema za lociranje i praćenja životinja, pčelinjih zajednica i sl. sve češće zauzimaju svoje mjesto u poslovanju poljoprivrednih proizvođača

Mr. Husnija Kudić, savjetnik federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva kazao je kako sve veći broj poljoprivrednih proizvođača prepoznaje značaj korištenja naprednih i inovativnih tehnologija u poljoprivredi.

“Federalno ministarstvo poljoprivrede kroz sistem kapitalnih investicija podržava i potiče nabavku inovativnih tehnologija, naprednih sistema koji našim poljoprivrednim proizvođačima omogućuju postizanje boljih rezultata u poljoprivrednoj proizvodnji i bolju konkurentnost na tržištu”, izjavio je Kudić. 

Na konferenciji su učestvovali eminentni profesori sa univerziteta iz Austrije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije i profesori s bosanskohercegovačkih univerziteta koji se bave istraživanjima i primjenom Industrije 4.0.