Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Unapređenje legislative u oblasti rada malih hidroelektrana u FBiH zajednički cilj Ministarstva i NVO sektora

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva upriličilo je danas sastanak s predstavnicima Ateljea za društvene promjene – Act i njegovih partnerskih organizacija s ciljem prezentacije do sada urađenih aktivnosti na pripremi i donošenju Pravilnika o ekološki prihvatljivom protoku na području Federacije Bosne i Hercegovine.

Sastanku je u ime Ateljea za društvene promjene – Act prisustvovala direktorica Lejla Kusturica kao i predstavnici Udruženja Eko Akcija i Aarhus centar u BiH, Anes Podić i Emina Veljović.

Elma Kuldija, šefica Odsjeka za upravljanje vodama pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Suada Mujkanović, šefica Odsjeka za pravne i kadrovske poslove, istakle su opredijeljenost resornog federalnog ministarstva za što hitnijim donošenjem Pravilnika o ekološki prihvatljivom protoku. Poseban akcenat je stavljen na izgrađene, odnosno puštene u rad mHE koje imaju sve potrebne dozvole sa stečenim pravima i potrebu da se zakonski usaglase određeni članovi navedenog pravilnika kako donošenje istog ne bi prouzrokovalo sudske sporove.

Kuldija je naglasila da su za izmjene Pravilnika o ekološki prihvatljivom protoku i Pravilnika o sadržaju, obliku, uslovima, načinu izdavanja i čuvanja vodnih akata, kao dva vrlo bitna podzakonska akta, provedena dva kruga javnih konsultacija na kojim je učestvovao veliki broj zainteresovanih strana sa različitim zahtjevima. Posebno je naglašena uloga agencija za vodna područja Save i Jadranskog mora s kojima su izvršene i dodatne konsultacije kao stručnim institucijama osnovanim Zakonom o vodama a kojima je osnovni zadatak, između ostalih, da učestvuje u pripremi politike sektora voda i legislative koja se odnosi na vode.

Predstavnici nevladinih udruženja iskazali su zadovoljstvo upriličenim sastankom i razgovorom o temi za koju je zajednički ocijenjeno da će unapređenjem legislative doprinijeti očuvanju okoliša u Federaciji BiH.  Unapređenje legislative u oblasti rada postojećih malih hidroelektrana,  u Federaciji BiH zajednički je cilj federalnog resornog ministarstva i nevladinog sektora, zaključeno je tokom današnjeg sastanka. 

 

Pravilnici će biti upućeni Federalnom ministarstvu finansija i Uredu za zakonodavstvo Vlade FBiH a nakon što budu pribavljena pozitivna mišljenja nadležnih institucija isti će biti potpisani i objavljeni u Službenim novinama FBiH.