Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Održan radni sastanak o postepenom usklađivanju sa pravnom tekovinom EU u veterinarskom sektoru BiH

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva danas je održalo radni sastanak s predstavnicima Twinning projekta “Podrška Evropske unije izgradnji kapaciteta i postepenom usklađivanju sa pravnom tekovinom EU u veterinarskom sektoru Bosne i Hercegovine”. Radnom sastanku prisustvovali su i predstavnici Federalne uprave za inspekcijske poslove (Veterinarski inspektorat) te predstavnici kantonalnih ministarstava nadležnih za poslove veterinarstva i zaštite okoline.

Projekat se bavi i temom nusproizvoda životinjskog porijekla a danas su svoj doprinos navedenoj temi posebno dali eksperti Anne Leboucher iz Francuske i Vlatka Tomašić iz Hrvatske. Oni su podijelili stečena znanja i iskustva te s prisutnima razgovarali o trenutnom stanju po pitanju implementacije akcionog plana ABP strategije te važnosti i ulozi sektora zaštite okoline u uspostavljanju sistema odlaganja i sakupljanja nusproizvoda životinjskog porijekla.

Na sastanku su dogovorene smjernice i aktivnosti na uspostavljanju ovog sistema kao i neophodne obuke koje je potrebno realizirati a sve s ciljem očuvanja javnog zdravlja.