Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Kudić na Danu uljarica u Brčkom: Poljoprivreda treba biti generator prehrambene industrije u BiH

Savjetnik federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Husnija Kudić i šef Odsjeka za biljnu proizvodnju, Mario Beus, učestvovali su na panel diskusiji ”Značaj poljoprivrede za razvoj prehrambene industrije” koja je održana u okviru obilježavanja Dana uljarica u Brčkom.

Tokom trajanja panel diskusije koju su organizirali Institut za razvoj i unaprjeđenje poljoprivrede – IRUP Brčko i kompanija ”BIMAL”, ukazano je na ključne pokazatelje stanja poljoprivrede u našoj zemlji kao i utjecaja koji ona ima na prehrambeni sektor te su izneseni zaključci o poljoprivrednom potencijalu i usklađenosti s potrebama prerađivačkog sektora.

”Razvijenost poljoprivredne proizvodnje ima direktan utjecaj na prehrambenu industriju. Zbog usitnjenosti posjeda naši poljoprivrednici su i dalje mali proizvođači i iz tih razloga je neminovno pronalaženje kvalitetnih rješenja za uvezivanje poljoprivrednih proizvođača. Zato je i cilj današnjeg skupa identifikacija osjetljivosti sektora i donošenje mehanizama i aktivnosti koji će dati rezultate za produktivniju poljoprivrednu proizvodnju i razvijenu prehrambenu industriju”, kazao je Ševal Suljkanović, izvršni direktor za ekonomska pitanja kompanije ”BIMAL”.

Obraćajući se na panel diskusiji, savjetnik federalnog ministra poljoprivrede, Husnija Kudić, istakao je da hrana u svijetu nikad neće biti jeftinija a da je „neupitno da se broj stanovnika u svijetu povećava dok se resursi (zemlja, voda) ne povećavaju pri čemu dolazi do degradacije i smanjenja korisnih poljoprivrednih površina“.

Prema riječima Kudića neophodno je učiniti sve da se poboljša rentabilnost biljne proizvodnje, kontroliraju inputi, povećaju proizvodnj  a sve s ciljem osiguranja samodovoljnosti  i održivosti proizvoda i proizvodnji.

Kako bismo to postigli, Kudić je istakao potrebu kreiranja zaokreta u upravljanju poljoprivrednim zemljištem i provedbi zemljišnih politika i savjetodavstava kako na kantonalnim tako i na općinskim i gradskim nivoima te osiguranja kontinuiteta u investicijama u primarnu proizvodnju i prerađivačke kapacitete te informatizaciju i digitalizaciju agrarnog sektora.

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u 2022. godini podržalo je proizvodnju uljarica na 4.612 ha što je u odnosu na prethodnu godinu više za 27,85% (3.607 ha).

U 2023. godini  planirano je povećanje izdvajanja novčane podrške za uljarice, tako da će ona biti uz dodatak za biljnu proizvodnju, oko 37% viša u odnosu na prethodnu godinu.

Sudionici panela bili su predstavnici Ministarstva poljoprivrede Federacije BiH, Republike Srpske, Odjeljenja za poljoprivredu Brčko distrikta, te Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Posavskog kantona uz organizatora poljoprivredne proizvođače.

Kroz diskusiju i razmjenu iskustava zaključeno je da je poljoprivreda jedan od temelja prehrambene industrije gdje i dalje postoji značajan prostor za razvoj i unapređenje.