Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Imamović na Danu voda: Moramo biti dio promjene u očuvanju vodnih resursa

Foto: FENA

Međunarodni dan voda obilježen je u Sarajevu centralnom manifestacijom pod motom „Budi promjena“. Međunarodni dan voda obilježava se već tri decenije na datum 22. mart. Različitim sadržajima svake godine se na ovaj dan nastoji skrenuti pažnja na vrijednost vodnih resursa ali i podići svijest javnosti o problemima s kojima se svijet suočava u pogledu nedostatka pitke vode za piće.

Alma Imamović iz Sektora za vode Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva istakla je neke od ključnih aktivnosti koje Ministarstvo poduzima.

“Pokrenute su izrade strateško – planskih dokumenata, a usvojeni i objavljeni su planovi za upravljanje vodama. Također, u proceduri je izrada planova zaštite rizika od poplava, a prošle godine smo pokrenuli i reformsku agendu za oblast vodnih usluga. Građani bi trebali biti više uključeni u ove reformske procese, jer svi moramo biti dio promjene u očuvanju vodnih resursa”, kazala je Imamović.

Na događaju je istaknuto da BiH spada u red vodom najbogatijih zemalja. Sa 9.460 kubnih metara vode po stanovniku BiH je prva u regiji i peta u Evropi. To ne mora da znači da će u budućnosti imati dovoljne količine pitke vode, jer prema posljednjoj studiji Agencije vezano za održivost i dugoročno snabdijevanje stanovništva vodom, te za potrebe industrije, poljoprivrede i drugih grana, vode će biti dovoljno za nekoliko desetljeća.

Domaćin ovogodišnjeg događaja bila je Agencija za vodno područje rijeke Save Sarajevo. Direktor ove Agencije Sead Delić istakao je značaj koji se treba pokloniti zaštiti voda, zaštiti od voda i održivom upravljanju vodnim resursima.

“Ovogodišnji moto nam poručuje da nemamo vremena da čekamo kada je u pitanju zaštita voda, već moramo krenuti na svim poljima kako bismo u konačnici sačuvali vodu i život na planeti. Oni koji imaju vodu ne obraćaju pažnju na njenu zaštitu, dok oni kojima je uskraćena paze, čuvaju, često se bore za nju, a mnogi gube živote zbog nestašice pitke vode”, kazao je Delić.

Raspoloživi podaci potvrđuju da Bosna i Hercegovina trenutno ne eksploatira više vode nego što dozvoljavaju bilansne rezerve. Da bi takvo stanje i dugoročno održali, neophodno je osigurati racionalno korištenje resursa, smanjiti onečišćenje i provoditi mjere za očuvanje prirodnog vodnog režima koliko god je to moguće, uz primjenu principa održivog upravljanja vodama.