Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Svjetski dan veterinara – prilika za promociju različitosti, jednakosti i inkluzivnosti u veterinarskoj profesiji

Svjetska veterinarska asocijacija (World Veterinary Association) je 2000. godine, uz podršku Svjetske organizacije za zdravlje životinja, donijela odluku o proglašenju posljednje subote u mjesecu aprilu Svjetskim danom veterinara.

Svjetski dan veterinara je prilika da se se šira javnost podsjeti na važnost veterinarske profesije u očuvanju zdravlja i dobrobiti životinja, zdravlja ljudi te očuvanju životne sredine.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana veterinara, koji će biti obilježen 29. aprila, je promocija različitosti, jednakosti i inkluzivnosti u veterinarskoj profesiji.

“Uklanjanje barijera i poboljšanje inkluzivnosti kroz politike i prakse različitosti, jednakosti i inkluzije zahtijeva poseban fokus. Dobrobit svih veterinara se poboljšava kada se promovišu i primjenjuju različitost, jednakost i inkluzija”, naveli su iz Svjetske veterinarske asocijacije u povodu obilježavanja Svjetskog dana veterinara.

Ovim putem, u ime Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva svim doktorima veterinarske medicine, tehničarima i svima koji brinu o dobrobiti životinja, čestitamo Svjetski dan veterinara.