Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministar Hrnjić posjetio Posavski kanton: Sastanci s predstavnicima Kantona i poljoprivrednim proizvođačima

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić posjetio je Posavski kanton i održao odvojene sastanke s predstavnicima Vlade i predstavnicima poljoprivrednih proizvođača.

Tokom sastanka u Vladi Posavskog kantona, premijer Đuro Topić i kantonalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Mato Brkić, upoznali su ministra Hrnjića sa stanjem u oblasti poljoprivrede Posavskog kantona.

Na sastanku je prezentirano stanje poljoprivredne proizvodnje te razgovarano o problematici otkupa žitarica iz roda 2022/2023. kao i aktuelnim pitanjima s kojima se susreću poljoprivredni proizvođači i prerađivači.

Sastanku su pored Topića i Brkića, prisustvovali i Ivo Vincetić, zastupnik i član Odbora za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, Ilija Ilić, izaslanik i predsjednik Odbora za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, Željko Nedić, federalni ministar prostornog uređenja i Tončo Bavrka, direktor Federalne direkcije robnih rezervi.

Istaknuta je obostrana spremnost na nastavak saradnje koja će rezultirati poboljšanjima u sektoru poljoprivrede i unapređenjem poljoprivredne proizvodnje.

“Posavski kanton je najveća žitnica u Federaciji BiH u kojem prvenstveno dominiraju proizvodnje krušnih žita i uljarica. Mi moramo, u vremenima kojima svjedočimo, posebno kroz prizmu rata u Ukrajini ali i brojnih poskupljenja koja su zadesila naše poljoprivredne proizvođače, unaprijediti proizvodnju krušnih žita, prvenstveno pšenice ali i drugih kultura, koje uspijevaju u ovom kraju. Podrška Federalnog ministarstva poljoprivrede ali i Vlade Federacije BiH na tom putu neće izostati“, kazao je ministar Hrnjić.

Poljoprivredni proizvođači Posavskog kantona su u prošloj godini zasijali 9,5 hiljada hektara obradivih površina te su im isplaćene novčane podrške s federalnog nivoa u iznosu od 6 miliona KM što čini 2/3 ukupno isplaćenih novčanih podrški poljoprivrednim proizvođačima Posavskog kantona od Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u prošloj godini.    

Na sastanku s predstavnicima udruženja poljoprivrednih proizvođača, organizatorima proizvodnje i predstavnicima veterinarskih stanica razgovarano je o otvorenim pitanjima za koja su interes iskazali poljoprivredni proizvođači, prerađivači i veterinari Posavskog kantona. Predstavnici Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ukazali su na mogućnosti koje nudi ovogodišnji Program novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju te izrazili zahvalnost na sugestijama i prijedlozima koje su dobili od poljoprivrednih proizvođača tokom javne rasprave.