Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministar Hrnjić primio delegaciju UNDP-a: Unapređenje saradnje od značaja za poljoprivredni sektor FBiH

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić danas je u sjedištu Ministarstva primio delegaciju UNDP-a predvođenu Goranom Štefatićem, šefom MEG projekta te Ismarom Ćeremidom, šefom sektora za održivi rast i Dejanom Buhom, šefom Projekta digitalizacije javne uprave.

Tokom sastanka razgovarano je o realizaciji projekata koje ova međunarodna organizacija provodi u Bosni i Hercegovini kao i unapređenju postojeće saradnje kroz projekte od značaja za Federaciju BiH.

Poseban fokus sastanka stavljen je na saradnju predstavnika Ministarstva i UNDP-a u oblasti unapređenja sektora poljoprivrede kroz informatizaciju i digitalizaciju.

“Zemlje u regionu već posjeduju implementirane sisteme koji značajno olakšavaju poslovne procese u oblasti poljoprivrede, obrade i isplate novčanih podrški, kontrole proizvodnji na terenu te u vezi s tim namjera ovog Ministarstva je da pokušamo kreirati slične sisteme čime ćemo unaprijediti sekor poljoprivrede u Federaciji BiH. Dijalog s predstavnicima UNDP-a, koji su na ovom planu već razvili određena rješenja, je logičan slijed kojem na tom putu težimo”, kazao je ministar Hrnjić.

Pored navedenog, na sastanku je razgovarano i o projektnim aktivnostima u kojima učestvuje ovo Ministarstvo, poput izrade platforme za poljoprivredne savjetodavne službe te imenovanje projektnog tima za Radnu grupu za izradu prednacrta o vodnim uslugama.