Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministar Hrnjić tokom posjete Tuzlanskom kantonu razgovarao s predstavnicima kantonalne vlasti i poljoprivrednim proizvođačima

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić sa saradnicima boravio je danas u posjeti Tuzlanskom kantonu tokom koje se sastao s predstavnicima izvršne kantonalne vlasti i poljoprivrednim proizvođačima.

Tokom sastanka u sjedištu Vlade Tuzlanskog kantona o stanju u oblasti agrara i izazovima s kojima se susreće ovaj kanton, mogućnostima unapređenja poticajne politike s nivoa FBiH kao i ulaganjima sredstava od vodnih naknada, resornog federalnog ministra upoznali su premijer Vlade Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić i kantonalni ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Fedahija Ahmetović sa saradnicima.

Na sastanku je istaknuta i potreba donošenja izmjena Zakona o poljoprivrednom zemljištu u Federaciji BiH kako bi se na adekvatan način moglo odgovoriti potrebama sve većeg broja zahtjeva za izgradnjom solarnih elektrana na poljoprivrednom zemljištu a pored navedenog predstavnici izvršne kantonalne vlasti pružili su podršku i naporima da se što hitnije usvoji Zakon o šumama u Federaciji BiH.

Sastanku je prisustvovao i Izen Hajdarević, potpredsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Ministar Hrnjić na sastanku s poljoprivrednim proizvođačima i predstavnicima poljoprivrednih udruženja u Privrednoj komori Tuzlanskog kantona upoznat je s radom i  aktivnostima udruženja poljoprivrednih proizvođača s Tuzlanskog kantona. Tokom sastanka istaknuta je potreba za unapređenjem oblasti poljoprivrede a predstavnike ovih udruženja interesovali su pravci budućeg djelovanja Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, posebno u oblasti dodjele novčanih podrški.  Sastanku je prisustvovao i predsjednika Kantonalne privredne komore Tuzlanskog kantona Nedret Kikanović sa saradnicima.

Predstavnicima poljoprivrednih udruženja i poljoprivredenim proizvođačima prezentirani su i najvažniji dijelovi programa novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju a predstavnici Federalnog ministarstva poljoprivrede ukazali i na mogućnost učešća u javnoj raspravi o pravilnicima za dodjelu novčanih podrški koji su trenutno u fazi javne rasprave.

“Tuzlanski kanton je jedan od najvećih u Federaciji BiH kada je u pitanju broj poljoprivrednih proizvođača u FBiH i podrška nastojanjima poljoprivrednih proizvođača da unaprijede proizvodnju zaslužuje adekvatan pristup. S tim u vezi, razgovori s njima mogu i trebaju poslužiti za unapređenje mjera kada su u pitanju sektori poljoprivrede, prehrambene industrije, vodoprivrede, šumarstva”, izjavio je ministar Hrnjić tokom današnje posjete i naglasio potrebu da se dijalogom i konstruktivnim rješenjima doprinese poboljšanju stanja u sektoru poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Ministar Hrnjić tokom današnje posjete održat će sastanke i s predstavnicima kompanije Bingo kako bi ukazao na potrebu otkupa domaćih poljoprivrednih proizvoda i njihovog plasmana kroz domaće trgovačke lance a posjetu Tuzlanskom kantonu okončat će posjetom Srebreniku s ciljem sagledavanja stanja poljoprivredne proizvodnje i mogućnostima unapređenja iste.